joi, 26 februarie 2015

Placintele cu dovleac




   Aveam de mult in plan aceste placintele doar ca blatul nu era ce trebuia. Dupa doua incercari esuate, a treia a fost cu noroc. Ba era prea tare, ba era prea sfaramicios. Nu am renuntat la ele deoarece sunt tare dragalase si nu au nici o legatura cu clasica placinta de dovleac la care ne duce gandul atunci cand vedem dovleac. Iata ca mai puteti adauga o reteta pe lista dulciurilor cu dovleac. Blatul este aromat si moale datorita untului, iar combinatia de dovleac cu scortisoara si cuisoare este minunata. Sunt foarte usor de facut, nu necesita mult timp in bucatarie, iar rezultatul final dupa cum puteti vedea este foarte dragalas si gustos. Gata cu vorba lunga, iata de ce aveti nevoie pentru a face aceste placintele:

Compozitie:

  • 500g dovleac placintar ras (aproximativ 800g necuratat)
  • 1 lingurita rasa scortisoara
  • 4 cuisoare macinate
  • 2 linguri cu ulei
  • 50g zahar

Aluat:

  • 200g unt 65% grasime
  • 200g zahar
  • 400g faina
  • 1 lingurita cu esenta de vanilie
  • 2 oua
  • 1 varf de cutit cu sare
  • 1 ou pentru uns
       Numar portii: 24.             Timp de asteptare: 1 ora.              Timp de preparare: 1 ora si 20 de minute.

   Intr-un bol am mixat la viteza mica zaharul impreuna cu untul taiat bucati.


   Dupa ce zaharul s-a dizolvat complet am adaugat ouale pe rand. Cand s-au incorporat foarte bine, am adaugat praful de sare, esenta de vanilie si faina pusa lingura cu lingura peste compozitia de unt pana cand aceasta s-a incorporat foarte bine.


   Am lasat aluatul la rece pentru aproximativ 1 ora timp in care am pregatit compozitia pentru placintele.
   Intr-un vas de teflon am incalzit cele 2 linguri de ulei dupa care am adaugat dovleacul ras, zaharul si cuisoarele macinate. Am tinut totul pe foc pana cand zaharul s-a topit iar compozitia a devenit usor pasta.


   Dupa 1 ora de stat la rece, aluatul l-am impartit in 24 de bile de forma unui ou de prepelita si 24 de bile mai mari. Aici depinde si ce forme folositi, eu am folosit forme pentru mini tarte sau mini cupcakes.
   Formele le-am uns cu ulei (se pudreaza si cu faina in cazul in care este nevoie) dupa care am adaugat bilele mai mari si le-am modelat in asa fel in cat sa nu se vada prin ele dar nici foarte groase deoarece vor creste la copt.


   Am pus in fiecare forma cate 2 lingurite de dovleac si pe deasupra am pudrat cu scortisoara macinata. Nu am pus scortisoara in pasta de dovleac deoarece vroiam compozitia mai deschisa la culoare. In cazul in care doriti sa adaugati scortisoara in compozitie, doar 1 lingurita rasa cu scortisoara este de ajuns.


   Capacele pentru placintele le-am format cu palmele bine unse cu ulei deoarece altfel sunt greu de manevrat. Dupa ce le-am astupat pe toate, am apasat marginile placintelelor cu ajutorul unei furculite.


   Am incins bine cuptorul la 175 de grade Celsius, dupa care am introdus tava cu placintele si am lasat totul la rumenit pentru fix 30 de minute, dupa care le-am uns cu ou si le-am mai bagat pentru inca 10 minute la copt. Optional, dupa ce le ungeti cu ou puteti pune putin zahar pe deasupra dar gustati sa nu fie prea dulce.
   Le-am scos din cuptor, le-am lasat pentru 10-15 minute la odihnit dupa care le-am scos din forme si le-am lasat la racit.

   Spor la dulciurit!




Un comentariu: