joi, 15 ianuarie 2015

Varza calita cu slaninuta si carnati de casa



   Cred ca este cea mai buna varza calita mancata vreoadata. Nu stiu daca din cauza slaninutei sau a carnatilor de casa, dar a iesit asa ca pentru sufletul meu. Gasiti pe blog doua retete asemanatoare doar ca una este cu sos de rosii si carnati de casa care o puteti gasi AICI, iar cealalta cu afumatura care o puteti gasi AICI. Reteta aceasta nu are sos de rosii si nici prea multe ingrediente, este chiar foarte simpla dar si foarte gustoasa.

Aveti nevoie de:

  • 1 varza mare si 1 mica (sau 2 medii)
  • 50g slaninuta afumata
  • 3-4 carnati de casa(sau 300g carne de porc)
  • 1 morcov mare
  • 2 cepe
  • 2 lingurite de boia dulce
  • 4 frunze de dafin
  • 1/2 lingurita rasa de piper
  • 150ml ulei
  • cimbru si marar (optional)

   Varza se pune la desarat cu o seara inainte. Cimbru si marar nu am pus deoarece varza deja avea aceste mirodenii. Ceapa si morcovul se curata si se spala.
   Carnatii se taie in 2 -3 bucati si se prajesc. Intr-un vas care nu prinde se pune uleiul si ceapa tocata marunt. Cand incepe sa luceasca se adauga morcovul taiat cubulete si carnatii prajiti.


    Se acopera cu un capac si se lasa la foc mic. In acest timp se toaca foarte repede varza si se pune peste carnati. Se amesteca dupa care se adauga condimentele: boiaua dulce, foile de dafin si piperul.
    Sunculita se taie in bucati mici


 si se adauga peste varza.


   Se amesteca, se pune o cana cu apa, se acopera si se lasa la foc mic pana cand ramane fara apa, aproximativ 40 minute. Se va fierbe pe ochiul mare de aragaz dat la minim. Binenteles se amesteca din cand in cand pentru a nu se arde.
   Dupa cele 40 de minute de fiert (atat a durat la mine) se adauga 100ml apa si se da la cuptor, incins la 180 grade Celsius, pentru maxim 30 minute. Nu uitati sa amestecati din cand in cand. In cuptor nu se va arde chiar daca ramane fara apa deoarece slaninuta isi va face de cap dar asta in cazul in care vasul in care fierbe nu prinde.
  Asta este tot. Nici bine nu am terminat aceasta bunatate de varza cu slaninuta, ca sotul meu deja ma intreaba cand mai fac.

   Sa aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu