marți, 20 ianuarie 2015

Tort "Ecler" cu mascarpone si vanilie




   Sau mai bine spus eclerul urias :). Este demential de bun si ca sa fiu sigura de reteta am facut acest tort de 2 ori. Pe langa faptul ca a fost foarte gustos am vrut sa ma asigur ca va iesi si a doua oara la fel de bun si ca pot impartasii cu voi reteta. In general cand fac o reteta noua, pana ajunge sa fie postata mai trece de 2-3 ori prin mainile mele. Dulciurile in special necesita multa atentie la fiecare detaliu, iar daca nu esti atent este posibil sa gresesti si binenteles sa o iei de la capat daca mai ai resurse, daca nu, iti pui pofta-n cui cum bine stim de povestea marelui nostru scriitor Ion Creanga. Si pentru ca ne abatem de la subiect, trebuie sa va spun cate ceva despre acest tort. Nu imi place sa ma laud cu retetele mele dar acest tort "Ecler" a iesit demential. Este cel mai bun ecler pe care l-am mancat vreodata.

BLAT:

  • 4 oua
  • 100g unt
  • 250ml apa
  • 150g faina
  • 1 praf de sare

CREMA:

  • 5 galbenusuri
  • 50g faina
  • 600ml lapte (NU dietetic)
  • 100g zahar
  • 3 lingurite esenta de vanilie
  • 250g crema Mascarpone
  • 1 lingura de zahar pudra

DECOR:

  • 200g crema de patiserie Meggle (frisca lichida)
  • 2 linguri rase de zahar pudra
  • 30g ciocolata (optional)
   Numar portii: 8-10.


   Se pune apa la fiert impreuna cu untul si praful de sare.


   Cand da in clocot se adauga toata faina odata. Se incorporeaza bine toate ingredientele pana cand se obtine un aluat mai moale. Se mai tine pe foc pentru aproximativ 1-2 minute dupa care se lasa la racit complet.


   In acest timp se prepara crema de vanilie cu mascarpone (varianta mai tare), reteta care o puteti gasi AICI. Stiu ca este enervant sa deschideti mai multe pagini atunci cand faceti o reteta dar este destul de detaliata si nu vreau sa pierdeti nici un pas pentru a iesi o crema foarte gustoasa.
   Dupa ce aluatul s-a racit se mixeaza la viteza mica pentru 2 minute dupa care se adauga ouale pe rand la viteza mare. Atentie! oul trebuie incorporat foarte bine in compozitie inainte de a adauga urmatorul ou.


   In cazul in care la al 3-lea ou aluatul este destul de moale nu mai adaugati si al 4-lea  ou. Conteaza foarte mult marimea oului, de aceea am pus un filmulet despre cum ar trebuii sa arate aluatul la sfarsit. Nu trebuie sa curga de pe lingura. 

video

   Cuptorul se aduce la temperatura de 200 de grade Celsius.
   Intr-un vas de yena cu dimensiunile de 20x30cm, uns cu putin ulei, se pune jumatate din cantitatea de aluat si se niveleaza dar atentie nu trebuie sa depaseasca peretii vasului.


   Se baga in cuptorul bine incins, iar dupa 15 minute de copt se reduce temperatura la 170 de grade si se mai tine pentru aproximativ 20 de minute. 


   In primele 15 minute se va umfla si se va forma o crusta iar in cele 20 de minute se va rumenii frumos si binenteles ca nu va ramane crud din cauza temperaturii scazute.


   Se scoate pe un gratar si se lasa la racit complet.   
   In acelasi vas de yena racit si uns cu ulei se va pune cealalta jumatate de aluat dar de data aceasta se va ridica si pe peretii vasului.


   Se incalzeste cuptorul la 220 de grade, se baga aluatul la dospit iar dupa 15 minute se reduce temperatura la 175 de grade pentru aproximativ 20 de minute. Se lasa la racit in vasul de yena.
   Sa nu uitati de usa cuptorului care nu se deschide pana la finalul programului de copt iar coacerea se va face pe programul de caldura de sus si jos, nu pe ventilatie.
   Primul aluat se coace la o temperatura mai scazuta deoarece va fi un pic mai moale si va fi mai usor de manevrat.
   Frisca se bate la viteza mare pentru aproximativ 5 minute impreuna cu 2 linguri de zahar pudra. Atentie! frisca lichida trebuie sa fie rece.


   Dupa ce s-a racit crema si aluatul, se monteaza in vasul de yena astfel: se pune crema de vanilie peste primul blat si se niveleaza.
   Se aduga capacul si se apasa usor iar deasupra se pune frisca.


   Sau se poate orna cu frisca. Ciocolata se incalzeste cu 1 lingura de lapte si se orneaza dupa bunul plac. 


    Se da la rece pentru minim 4 ore. Binenteles ca nu m-am putut abtine si dupa 2 ore mi-am murdarit putin mustatile cu frisca insa nu era potrivit de rece.
   Si acestea fiind spuse, sa trecem la degustat in cazul meu iar in cazul vostru... spor la dulciurit!
   Sa fiti sanatosi si frumosi!






Un comentariu:

  1. arat foarte bine, o sa incerc, am si eu o varianta clasica de eclere aici
    ,http://retete-de-ava.blogspot.ro/2015/04/eclere-cu-crema-de-vanilie-si-mascrponne.html

    RăspundețiȘtergere