vineri, 9 ianuarie 2015

Supa de curcan cu fidea



   Imi place supa cu multa fidea sau supa cu galuste. Imi aduc aminte de supa cu stelute de la gradinita unde de dragul lor mancam tot. Gusturile nu s-au schimbat mult doar stelutele s-au transformat in fidea. Bine asta este un mic detaliu de care imi aduc aminte de cate ori fac supa si ma intreb, oare si copii mei vor fi la fel? Saraca mama nu intelegea de ce la gradinita mancam supa si acasa nu. Recunosc, am fost un copil problema, chiar zilele astea imi povestea ca nu mancam ce era alb, de exemplu carne, lapte, iaurt, branza... Eh, gata cu vorba multa, sa trecem la ale noaste. Nu este deosebita, este o reteta normala ca toate celelalte retete dar poate are si ea nasul ei. Iata de ce aveti nevoie:

Aveti nevoie de:

  • 600-700g piept de curcan
  • 1 morcov urias (sau 2 mai mici) 
  • 4 cepe mici
  • 2 ardei grasi
  • 2 pastarnaci
  • 1 felie groasa de telina (sau o telina foarte mica)
  • 400g cartofi
  • 3 linguri suc de rosii (optional)
  • 3 linguri patrunjel verde tocat
  • 1/2 lingurita busuioc
  • sare si piper
  • 2,5l apa
  • 3 linguri ulei
  • 100g fidea foarte subtire si intreaga
   Timp de preparare: 1 ora si 10 minute.           Numar portii: 6-7.

   Se taie carnea in bucati mai mari si se pun la fiert pana cand se intaresc putin, aproximativ 15 minute de cand dau in clocot. Legumele se curata si se spala.


   Se taie astfel: 2 cepe se toaca marunt si 1/2 dintr-un pastarnac iar restul se taie fasii.


   Telina se taie in 4 bucati iar restul legumelor ramase adica cele 2 cepe si morcovul se pun intregi in supa.
   Pieptul de curcan se pune intr-o farfurie iar apa se arunca. Se spala oala in care a fiert, se adauga 2,5l de apa, toate legumele si 1 lingurita rasa de sare sau mai putin in functie de cat consumati. Noi consumam destula sare si lucram la capitolul asta. Pentru supa am folosit o oala de 4L. Pieptul de pui se spala cu apa rece si se taie in bucati mici.


   Se adauga in supa iar din clipa cand incepe sa dea in clocot se lasa la fiert pentru aproximativ 20 minute. In acest timp se curata cartofii si se taie bucati. Dupa 20 minute se adauga in supa impreuna cu sucul de rosii si se scot morcovii.


   Se maruntesc si se adauga in supa dupa 10 minute de fiert impreuna cu ardeii grasi taiati marunt. 



    Dupa 20 minute sau mai putin asta depinde si de cartofi in cat timp fierb, se scot bucatile de legume si se adauga ulei, piper, busuioc si sare in cazul in care mai este nevoie. Se lasa 5 minute la fiert dupa care se adauga fideaua si se da in clocot pentru aproximativ 1 minut. Se opreste focul si se adauga patrunjelul proaspat tocat. 

   Timpul de fierbere se calculeaza din momentul in care incepe sa dea in clocot. Am fiert supa pe ochiul mijlociu de la aragaz dat la minim. Eh bine pana se ajunge la fierbere se poate da putin mai tare.
   Si asta este tot. Foarte gustoasa si plina cu fidea asa cum imi place mie. Daca nu doriti asa multa fidea se poate pune si 50g dar care mai este farmecul? Si sa nu uit merge de minune cu crutoane unde puteti gasi o reteta foarte buna chiar AICI, sau paine prajita.
   Am mai facut o Supa de pui cu fidea asemanatoare doar ca este preparata altfel. Este ideala in cazul in care doriti sa faceti o supa limpede.

  Sa aveti pofta!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu