joi, 11 decembrie 2014

Tort cu crema caramel si mere


   Cred ca cea mai frumoasa sarbatoare iubita de cei mici dar si de cei mari este sarbatoarea Craciunului. Imi aduc aminte cu drag de acele seri minunate cand venea Mos Craciun. Tin minte ca l-am asteptat intr-o noapte mult si bine. Eram ba la usa, ba la geam. Noroc ca am iesit afara sa ma uit dupa el. Si ce credeti... cand am intrat in casa venise mosul dar a fost tare grabit. Problema cea mare era ca nu ii vedeam renii pe casa. Si asa am crescut cu amintiri frumoase legate de sarbatoarea Craciunului. Nu mai zic de prajiturile si bunatatile pe care le pregatea mama, tot timpul era masa plina. 

   Si cu gandul la masa de Craciun, vin cu o reteta de tort care se potriveste de minune. Ce poate fi mai bun decat un tort cu multa crema, mere coapte cu scortisoara si nuci crocante, mmmm. Si ca sa fie mult mai gustos am adaugat crema mascarpone si caramel. O bunatate!

BLAT:

  • 120g unt 65% grasime
  • 100g zahar brun
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 1 albus de ou
  • 1 ou
  • 200g faina
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1 1/2 lingurita praf de copt
  • 1/2 mar taiat cuburi
  • 1 varf cutit de sare

CREMA:

  • 500g crema mascarpone
  • 4 linguri pline din compozitia de caramel
  • 100g frisca lichida Meggle
  • 4 linguri de zahar pudra

CARAMEL:

  • 100g zahar
  • 50g unt 65% grasime
  • 6 linguri frisca lichida Meggle

DECOR MERE:

  • 1 1/2 mere taiate in feli subtiri
  • 2 lingurite suc de lamaie
  • 1 lingurita rasa de scortisoara
  • restul de caramel ramas
  • 50g nuci maruntite

DECOR FRISCA:

  • 200ml frisca lichida Meggle
  • 1 varf lingurita de scortisoara
  • 2 linguri rase de zahar pudra

   Am luat o cutie de 400ml frisca lichida Meggle care mi-a ajuns pentru fiecare parte unde aveam nevoie de frisca. Pentru inceput se vor face blatul si caramelul pentru a avea timp sa se raceasca.
   Pentru blat se topeste untul si se pune intr-un bol peste zaharul brun.


   Se amesteca pana se topeste zaharul. Se adauga oul, se mixeaza cu ajutorul unui mixer la viteza mica-medie iar dupa ce s-a incorporat bine se adauga si albusul de ou impreuna cu esenta de vanilie. In alt bol se amesteca bine ingredientele uscate: faina, scortisoara, sarea si praful de copt, dupa care se incorporeza usor in compozitia lichida


 iar la final se adauga si merele curatate de coaja si taiate cuburi.


     Inr-o forma de tort cu diametrul de 26 cm unsa cu ulei si pudrata bine cu faina (sau foaie de copt), se toarna compozitia pentru blat, se niveleaza si se baga in cuptorul prencalzit la 180 grade Celsius pentru aproximativ 30 minute.


   Dupa ce s-a copt se lasa 5 minute la odihnit dupa care se scoate din forma si se pune pe un gratar pentru a se raci.
   In acest timp se face caramelul astfel: se topeste zaharul la foc mic, se adauga untul taiat cubulete iar dupa ce incepe sa faca bulburuci se adauga pe rand cele 6 linguri de frisca lichida. Daca puneti toata frisca odata, caramelul se va intari si va fi mai greu de amestecat. Se lasa la racit.


     Pentru crema se bate bine frisca pana se intareste, aproximativ 5 minute la viteza mare.


   Intr-un bol se mixeaza bine crema mascarpone cu cele 4 linguri de zahar pudra. Se adauga 4 linguri pline de caramel racit, se amesteca dupa care se incorporeaza usor frisca cu ajutorul unui tel. Atentie! Trebuie sa ramana in jur de 2-3 linguri de caramel pentru mere. Daca nu va ajunge compozitia, topiti 3 linguri de zahar brun dupa care adaugati caramelul ramas si 1 lingura de frisca lichida.
   Blatul de tort se pune inapoi in forma, peste care se adauga crema si se niveleaza.


   Intr-o tigaie care nu prinde se adauga caramelul, scortisoara, merele taiate felii subtiri si sucul de lamaie. Atentie! se amesteca foarte usor deoarece merele se vor sfarama. Dupa ce se inmoaie putin se poate opri focul.


   Intr-un bol se bate frisca impreuna cu scortisoara si cele 2 linguri de zahar pudra timp de 5 minute la viteza mare.
   Peste crema de tort se pun merele si frisca.


   In tigaia in care s-au copt merele se arunca cele 50g de nuci maruntite, se amesteca pana cand sunt toate lucioase si se pun peste mere.
   Cam asta este tot. Bun, gustos si aromat, cu siguranta nu va lipsi de pe masa cu bunatati! Si sa nu uit in cazul in care va intrebati daca este bun asa cu blatul neinsiropat, stati fara griji deoarece este foarte gustos si chiar este o parte foarte impotanta a acestui tort.
   Spor la dulciurit!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu