joi, 25 decembrie 2014

Pui copt cu boia afumata



   Anul acesta Sf . Nicolae mi-a adus in dar o tava cu gratar si capac tocmai buna pentru astfel de retete. Pentru a nu fi puiul singur am pus si cativa cartofi si morcovi pudrati cu sare si piper, 1 lingurita de rozmarin macinat si stropit totul cu putin ulei de masline. Am adaugat si o ceasca cu apa iar la final totul a iesit demential de gustos. Ingredientul secret pentru pui este boiaua afumata sau boiaua turceasca care am gasit-o in piata cea noua de la Obor la magazinul de condimente. Ii da o aroma aparte iar gustul nici nu mai zic. Abia astept sa incerc aceasta boia afumata si pe alt tip de carne. Si sa nu uit merge foarte bine si la carnatii de casa, trebuie musai incercata.

Ingrediente:

  • 1 pui intreg
  • 1 lingura boia dulce afumata
  • 2 linguri de unt
  • 3 crengute de rozmarin (1 lingura de rozmarin uscat maruntit)
  • sare si piper

   Ca sa fie tacamul complet am adaugat cativa cartofi si 2 morcovi taiati, pudrati cu sare si piper, o lingurita cu rozmarin si oregano si stropiti cu ulei de masline.


   Puiul se parleste si se curata de puful ramas, se spala inclusiv in interior, se taie acele pielite care sunt in exces si se sterge foarte bine cu un prosop de fartie interior - exterior. Se pudreaza cu sare si piper in interior si se introduc cele 3 crengute de rozmarin.
   La exterior puiul se unge cu cele 2 linguri de unt moale, se pudreaza bine cu sare si piper iar la sfarsit se unge bine cu boia afumata pe toata suprafata. Se pune puiul pe gratar, se adauga o ceasca de apa in tava si se pregateste cuptorul.


   La temperatura de 200 grade Celsius se introduce tava la cuptor si se lasa pentru aproximativ 1 ora acoperit si 20-25 minute la rumenit. Dupa ce timpul de coacere s-a terminat, se scoate din cuptor, se acopera cu o folie de aluminiu sau cu un capac si se lasa 15 minute la odihnit dupa care se poate servi. Atentie! Puiul nu se inteapa.
   Si asta este tot, gustos si fraged.

   Sa aveti pofta!
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu