joi, 4 decembrie 2014

Creveti cu unt, usturoi si cuş-cuş


   De cate ori fac o prajitura cu unt, imi spun ca va fi ultima, promit. Ehe, mai este mult pana acolo, acum se pare ca am trecut la treburi mult mai serioase decat prajiturile cu mult unt cum ar fi, de pilda crevetii cu unt, usturoi si cus-cus. Aceasta reteta nu are foarte mult unt dar nici fara el nu se poate. Da o nota aparte, mai ales in combinatie cu usturoi si putin praf de chili care face putin viata mai picanta. Daca doriti sa arda, puteti pune praf de chili cat va lasa inima. Este o mancare foarte aromata datorita usturoiului care in combinatie cu celelalte ingrediente face ca totul sa fie foarte gustos. Este foarte usor de preparat tocmai de aceea am zis estimativ 30 de minute ca timp de preparare dar cred ca va fi gata mult mai repede. Iata si ingredientele de care aveti nevoie pentru a face acest preparat demential de gustos:

Aveti nevoie de:

  • 250g cus-cus cu ou
  • 400-500g creveti decorticati 
  • 6 linguri unt topit
  • 1 ceapa medie
  • 5 lingurite de usturoi tocat marunt separate
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1/2 lingurita de busuioc uscat
  • 1 lingurita rasa boia dulce
  • sare si piper
  • 3 cani cu apa
  • 1/2 praf de chili
   Numar portii: 2    Timp de preparare: 30 minute.

   Mica problema a fost ca dupa ce am terminat de gatit cus-cusul, am tot gustat si am tot gustat ca de bun ce era nu ma mai puteam opri. Asa ca am scris 2 portii ca cine stie, poate nu sunt singura care nu se mai poate opri din gustat :D. Dar si asa au iesit 2 portii sanatoase de stateam cu burtile in sus.
   Am tocat ceapa marunt (binenteles dupa ce a fost curatata si spalata in prealabil) si 6 catei de usturoi mai maricei, atat cat sa adun 5 lingurite de usturoi tocat foarte fin. Am pus uleiul la incins la foc mediu dupa care am adaugat ceapa.


   Dupa ce s-a ingalbenit putin, am adaugat 2 lingurite de usturoi lasand pentru aproximativ 1 minut, amestecand constant pentru a nu se arde. Am adaugat cus-cusul spalat, 1/2 lingurita de boia dulce, jumatate din praful de chili, patrunjelul uscat, sare si piper. Am amestecat si am lasat aproximativ 1 minut pentru a aroma cus-cusul.


   Am adaugat 3 cani cu apa si am acoperit. Din clipa in care a inceput sa fiarba, am lasat pentru aproximativ 10 minute amestecand din cand in cand. Pe ambalaj era mentionat faptul ca in 8-10 minute este gata. Stiu ca sunt alti producatori care dau timp de fierbere chiar mai mic. Trebuie respectat timpul de fierbere de pe ambalaj. Dupa 8 minute de fiert, am indepartat capacul pentru a se evapora apa mai repede. Am gustat si erau numai bune de aceea am indepartat capacul dar in cazul in care vi se par tari acoperiti vasul pentru inca 2-3 minute dar atentie sa nu se inmoaie prea tare si sa se sfarame.


    In timp ce cus-cusul era la fiert, intr-o tigaie care nu prinde am adaugat o lingura de unt la foc mediu. Dupa ce untul s-a topit am adaugat crevetii spalati si curatati impreuna cu restul de chili, 1/2 lingurita de boia dulce, sare si piper. Am folosit creveti congelati si mici. Cei mari aveau un strat gros de gheata, asa ca nu m-am indurat sa dau jumatate din pretul lor doar pe gheata.


   Crevetii sunt gata cand sunt usor rumeni. La sfarsit am adaugat 1 lingurita de usturoi, am amestecat si am oprit focul. Usturoiul nu trebuie gatit, doar atat cat este nevoie sa parfumeze putin crevetii.


   Mancarea de cuscus cu creveti v-a fi servita cu un sos de unt cu usturoi care dupa parerea mea da un gust aparte si este foarte important pentru aceasta reteta.
   Pentru sos am topit 5 linguri de unt dupa care am adaugat cele 2 lingurite de usturoi ramase. El se serveste cald, asa ca dupa ce am pus in farfurie crevetii peste cus-cus, am adaugat si acest sos foarte gustos si aromat.
   Pentru o aroma mai intensa, se poate stropi putin cu suc de lamaie, dar doar in cazul in care va place. Dupa parerea mea nu este cazul, dar daca ar fi sa ne luam dupa parerea sotului ar fi cazul.
   Pentru 4-5 portii se pot marii cantitatile cu incredere.

   Sa aveti pofta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu