duminică, 2 noiembrie 2014

Tiramisu


   Este printre primele retete postate pe blog si una dintre preferatele mele. Binenteles ce este dulce place oricui! Este reactualizata deoarece nu aveam poze si am facut mici modificari. Cand auzeam de Tiramisu mi se parea o prajitura complexa si foarte greu de realizat: "Cum poti face o prajitura atat de gustoasa si totusi sa nu petreci toata ziua in bucatarie?". Am inteles atunci cand mi-am propus sa o fac. Spre rusinea mea, am descoperit una dintre cele mai usoare retete si nu ezit sa o fac de cate ori am ocazia.


   Aveti nevoie de:

  • 400g piscoturi
  • 500 g mascarpone
  • 1 cana mare de cafea (normala sau fara cofeina)
  • cacao
  • 3 linguri whisky
  • 1 lingura esenta de rom (sau 1 fiola)
  • 2 linguri esenta de vanilie (sau 2  fiole)
  • 4 galbenusuri de ou
  • 3 albusuri de ou
  • 1 ou
  • 3 linguri de zahar


   Acestea fiind ingredientele, sa trecem la traba!
   Se face o cana mare de cafea dupa care se lasa la racit. Nu se foloseste calda deoarece va face piscoturile terci. Dupa ce s-a racit, se adauga 2 linguri de whisky, 1 lingura esenta de vanilie si 1 lingura esenta de rom (sau fiola). 
   Pentru crema este nevoie de un vas de aluminiu in care se pun cele 4 galbenusuri de ou cu cele 3 linguri de zahar.


  Acest vas se pune deasupra unui alt vas cu apa fierbinte si care deja se afla pe foc (cel mai mic ochi de aragaz dat la minim). Atentie: apa nu trebuie sa atinga fundul vasului de aluminiu, caldura de la abur va fi cea care va face toata treaba (bain-marie). Cu un tel se amesteca continuu si repede pentru a nu iesi o frumusete de omleta. Fix 9 minute dureaza toata procedura, timp in care se dizolva zaharul, crema se intareste putin si microbii sunt distrusi.


   Crema obtinuta se pune in alt vas, se mixeaza la viteza mica timp de 2-3 minute pana se raceste putin (nu trebuie sa ramana calda deoarece va inmuia crema mascarpone). Se adauga 1 lingura esenta de vanilie, 1 lingura whisky si crema mascarpone pe rand in cazul in care sunt doua, sau in 2 transe in cazul in care este una mare de 500g. Se mixeaza tot la viteza mica timp de 5 minute. Atentie: esenta si whisky-ul se pun la inceput nu la sfarsit deoarece ia foarte mult din volumul cremei.


   In acelasi vas de aluminiu, spalat, se pun cele 3 albusuri si 1 ou. Se amesteca la fel de repede ca si in cazul primei creme. Aici recomand sa se opreasca focul si sa se aprinda la un interval de 1 minut, timp de 20 secunde. Albusul se intareste imediat asa ca mai bine opriti focul si amestecati viguros. 

   Dupa 5 minute de batut la albusuri, se pune vasul pe un prosop de bucatarie (pentru a nu se racii foarte repede si totodata pentru a nu aluneca) si se mixeaza continuu la viteza mare pentru aproximativ 10 minute. Nu va iesi ca o spuma pentru bezea, ci va fi putin mai moale si pufoasa. In video-ul ce urmeaza este doar inceputul pentru a vedea consistenta cremei.

   Crema de albusuri se adauga in 3 etape in crema de mascarpone si se amesteca usor de sus in jos cu ajutorul unui tel. 
   Atentie: crema pentru a fi foarte fina si tare trebuie facuta cu mixerul in ambele cazuri in care am specificat ca trebuie mixata. Nu zic ca nu vai iesi si cu telul, dar va iesi mai moale deoarece cu siguranta nu veti avea puterea unui mixer pentru a aera crema. Am facut si cu telul, intradevar a iesit mai moale dar sa mancat si asa deoarece a fost foarte gustoasa.
   Intr-un vas yena cu dimensiunea de 20x30 se pune un strat subtire de crema, doar cat sa acopere fundul vasului.


   Se scufunda rapid cate un piscot in cafea exact ca in video iar apoi se pune unu cate unu peste crema. Piscotul daca sta mai mult in cafea (puteti face proba) se va imbiba foarte repede si se va inmuia foarte rau.

   Astfel se face un strat de piscoturi dupa care un strat de crema mai gros, un strat de piscoturi si iar un strat de crema. Se pudreaza cu cacao, se acopera vasul si se pune la frigider pentru  minim 4 ore. De preferat ar fi bine sa stea peste noapte.
   In cazul in care doriti sa faceti Tiramisu pentru o petrecere sau ceva ma special, puteti servi in pahare, de exemplu pahare pentru inghetata ca in cazul meu sau pahare mai mici, umflate si transparente.


   Deci, marea bataie de cap este crema dar daca urmati pasii conform celor scrise mai sus, cu siguranta nu veti da gres. Este un Tiramisu foarte gustos si aromat iar crema foarte fina.

   Spor la dulciurit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu