joi, 30 octombrie 2014

Orez cu ciuperci si pui copt


   Sunt fan orezului simplu cu pui copt la cuptor. Chiar si atunci cand fac o reteta care implica si orez, il fierb separat pentru a ma delecta cu 2 -3 linguri sanatoase. Adica mai pe intelesul tuturor, imi place orezul simplu fara alte mirodenii. De obicei pentru reteta cu pui copt si orez, prefer sa condimentez puiul mai mult pentru a-i da o aroma deosebita. Imi place la nebunie cum se combina cele doua ingrediente esentiale in aceasta reteta. Astazi in schimb, am adaugat o mana de ciuperci si o ceapa care se pare ca au modificat putin mai mult decat ma asteptam gustul orezului... binenteles in bine. Aveti nevoie doar de 40 minute pentru a prepara aceasta reteta. Simplu nu? Gata cu vorba lunga, sa trecem la treaba.

   Aveti nevoie de:

  • 250g orez prefiert
  • 5-6 pulpe de pui dezosate
  • 10 ciuperci
  • 1 ceapa mare
  • 6 linguri ulei de masline
  • sare si piper
  • salvie uscata
  • 2 linguri sos de soia (optional)
   Numar portii: 3. Timp de preparare: 40 minute.

   Sa va povestesc putin despre ingrediente. Imi place foarte mult combinatia de pui cu salvie. Daca nu ati incercat pana acum, trebuie musai incercata. Am cumparat din intamplare deoarece imi trebuia tarhon pentru o salata de vara si binenteles ca la raft nu mai stiam care din ele, asa ca le-am luat pe amandoua. Nu ca imi venea sa le cumpar pe toate asa sa le stiu in dulapiorul cu mirodenii. Acum sta la loc de cinste borcanelul plin cu salvie.
   Puteti pune si piept de pui dar va iesi putin mai uscat decat pulpele de pui.

   Pulpele de pui se spala, se curata de zgarciuri daca au si se condimenteaza cu sare, piper si salvie uscata. Nu foarte multa deoarece este destul de aromata. Se baga in cuptorul incins in prealabil la 200 de grade Celsius si se tin pentru aproximativ 30-40 minute acoperite. Atentie: trebuie sa ramana suculente. Cum va dati seama? Cand apasati cu furculita, ele vor fi moi nu tari iar apa care totusi isi face aparitia din pulpe, nu trebuie sa se evapore de tot.


   Asa aratau pulpele mele dupa 30 minute. Le-am mai lasat pentru aproximativ 5-10 minute pentru a prinde putina culoare.
   In acest timp se prepara orezul. Se pune la fiert o oala mare cu apa si 1 lingurita rasa cu sare mare (orezul este bine sa fie sarat acum deoarece nu trebuie amestecat foarte mult dupa) iar cand apa da in clocot se adauga orezul spalat bine. Apa trebuie sa depaseasca cu mult orezul pentru a nu iesi o frumusete de pilaf. Trebuie sa ramana apa exact ca la paste. Se fierbe conform instructiunilor de pe ambalaj. Recomand orezul prefiert deoarece este mult mai usor de manevrat. Cel normal este posibil sa se sfarame mai repede decat va asteptati. Dupa ce a fiert, se scurge bine si se trece printr-un jet de apa rece, chiar doua, pentu a nu ramane orezul lipit.
   Ceapa se toaca marunt si se pune la sfarait intr-o tigaie de teflon sau orice alt vas care nu prinde si cu peretii mai mari. Ciupecile se spala bine si se curata de coaja (optional), dupa care se toaca marunt. Cand ceapa s-a rumenit putin se adauga si ciupercile. Se lasa pentru aproximativ 10 minute la foc mediu, acoperite cu capac, timp in care vor fierbe putin in sucul propriu si totodata se vor rumenii.


   Se adauga orezul, un praf de piper, cele 2 linguri de soia (asta doar in cazul in care va place), se amesteca usor si se mai lasa la sfarait pentru aproximativ 3-4 minute.


   Pulpitele cu siguranta sunt gata si totul este pregatit. Recomand ca aceasta reteta sa fie consumata calda (deja ma simt ca intr-o reclama).

   Spor la bucatarit si sa aveti pofta! Sper ca deja v-am convins deoarece este foarte usor de preparat, rapida si totodata foarte gustoasa. Pentru inceput daca nu va atrage combinatia de orez cu ciuperci, puteti incerca doar cu orez simplu. Tot ce conteaza este ca pulpele de pui sa nu fie uscate. Foarte important, orezul ca sa fie gustos, trebuie putin mai sarat in ambele situatii.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu