luni, 2 iunie 2014

Salata de vinete cu ceapa si maioneza



   Una dintre cele mai gustoase salate la care nu poti renunta chiar atat de usor. Daca tot e bal, atunci bal sa fie... Punem de toate, punem ceapa, punem maioneza, servim cu rosii proaspete si binenteles nu ne mai ramane decat sa ne si oprim.... cine a zis ca trebuie sa ne oprim? Este salata clasica care imi place la nebunie. Am incercat si cu usturoi si cu alte mirodeni dar a fost un fiasco total. Nu stiu de ce, pentru ca majoritatea care au incercat reteta cu usturoi spun ca sunt foarte multumiti de ea si ca este foarte buna. Probabil nu imi place mie. Binenteles ca am facut zacusca din salata de vinete si asa am descoperit zacusca cu usturoi care este o bunatate. Va voi prezenta si aceasta reteta la timpul ei.

Aveti nevoie de:

  • 1kg vinete
  • 3 linguri de maioneza (maioneza de casa)
  • 1 ceapa foarte mica alba sau rosie
  • 1 1/2 lingurita rasa de sare fina (sau 2 lingurite rase, in functie de cate vinete coapte sunt)
  • 1 lingurita rasa de zahar (optional)

   Vinetele se coc, se taie pe din doua (dar nu si codita pentru a tine de ea) pentru a se raci mai repede si pentru a se scurge. Dupa ce s-au racit putin se curata de coaja si de seminte in cazul in care se pot indeparta si se pun la scurs intr-o strecuratoare de plastic. Pentru a le decoji mai usor puneti la indemana un bol cu apa rece si bagati mana in apa de cate ori este nevoie pentru a curata mana si totodata pentru a racori degetele.


   Se toaca vinetele cu ajutorul unui cutit cu lama lata sau un tocator de lemn. Da stiu, din cauza metalului vinetele se inegresc dar si bucataria a mai evoluat asa ca nu mai sunt cutitele de pe vremea bunicii care se oxidau imediat. Se oxideaza si daca stau mai mult timp pana la preparare din cauza oxigenului.



   Se pun intr-un bol unde se adauga si ceapa tocata marunt, 3 linguri babane cu maioneza si sarea, dar nu toata odata. Puteti gasi aici reteta pentru maioneza de casa. Eu am folosit maioneza fara ou, adica cu lapte. In cazul in care folositi maioneza din comert, recomand Remia sau Haintz. Una mai ieftina si una mai scumpa care imi plac foarte mult fata de alte firme.


   Se amesteca viguros pana cand toate ingredientele s-au omogenizat foarte bine. Se da la rece pentru a se amesteca mai bine toate aromele si se serveste cu paine proaspata. Iami...

   Sa aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu