vineri, 16 mai 2014

Prajitura cu nuci si gutui



   Nu este mare suparare daca nu gasiti gutui, puteti folosi si mere. Pentru ca se gasesc la tot pasul binenteles ca se vor folosi mere proaspete. Mai aveam doua borcane de compot si drept urmare am facut doua prajituri. Prima s-a mancat cat ai spune peste si pentru ca vroiam sa vad cum este rece am pus imediat la copt si a doua prajitura de care nu ne-am atins pana nu s-a racit. La gust este exact ca o turta dulce cu scortisoara si cuisoare, usor insiropata si foarte pufoasa.

 Aveti nevoie de:

  • 1 compot de gutui (aproximativ 300g masa scursa) sau 2 gutui mari
  • 200g faina
  • 100g nuci
  • 150g zahar
  • 4 oua
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1/2 lingurita rasa sare
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 4 cuisoare macinate (foarte importante in reteta)
  • 1 plic praf de copt
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 50ml ulei
  • sucul din compot
   Numar portii: 10. Timp de preparare: 60 minute.
   
      Am amestecat faina cu praful de copt, sarea, nucile rupte bucati mai mari, scortisoara si cuisoarele macinate sau pisate.


   Intr-un bol am batut albusurile spuma, exact ca pentru bezea. Pentru mixer se va folosi viteza mare. Eu am folosit muschii din dotare.


   In alt bol am mixat galbenusurile cu zaharul pana cand acesta s-a dizolvat foarte bine. Am adaugat esentele, uleiul turnat in fir subtire si sucul de lamaie. Pentru mixer se poate folosi viteza medie.
   Am adaugat gutuile taiate cuburi (atentie sucul nu se arunca deoarece va fi foarte bun pentru insiropat prajitura) si am amestecat usor.


   In acest timp am dat drumul la cuptor la 180 grade Celsius pentru a fi incins cand voi baga prajitura la copt si am pregatit o tava de tort cu diametrul de 26 cm tapetata cu hartie de copt unsa cu putin ulei. Binenteles ca merge si un vas de yena sau un alt vas rezistent la cuptor.
   Am incorporat usor faina in compozitia cu gutui,


   dupa care am adaugat si albusurile batute spuma, amestecand foarte usor. Am turnat toata compozitia in tava, am nivelat si am bagat totul la cuptor pentru fix 35 minute. 


   Dupa 35 minute arata cam asa:
   (Vin cu un mic comentariu primit din partea unei doamne care spune ca a iesit foarte gustoasa, in schimb la ea coacerea a durat 55 minute si a crescut mult mai mult de cat la mine, depasind chiar marginea tavii, ceea ce pe mine ma bucura foarte mult. Deci cred ca depinde foarte mult si de cuptor. Recomand testul cu scobitoarea. Dupa 35 minute introduceti o scobitoare in prajitura si daca nu este uscata, mai lasati pentru 10 minute dupa care iar testati prajitura.)


   Cu sucul din compot am insiropat prajitura cu fix 14 linguri. Daca este foarte dulce, se poate dilua cu putina apa. (Si vin si aici cu un mic detaliu: in cazul in care creste foarte mult si depaseste forma tavii adaugati mai multe linguri de sirop. La mine a crescut doar 3 sferturi din tava in ambele cazuri.) Atentie: nu trebuie sa curga siropul din ea. Se insiropeaza atat cat este nevoie pentru a nu fi inecacioasa.


   Am lasat prajitura la odihnit si binenteles ca am mancat-o putin calda. Dupa cum spuneam a doua a rezistat pana s-a racit si pot spune ca este la fel de buna si rece.
   Se pot pune si gutui proaspete usor calite dar fara coaja iar sucul se poate face din apa cu zahar si putina esenta de vanilie (se pun la fiert apa si zaharul pana cand acesta se dizolva, dupa care se opreste focul, se adauga esenta de vanilie si se lasa la racit). O bunatate! Urmatoarea pe lista este cea cu mere la fel taiate cuburi si usor calite ca la placinta cu mere.

   Sa aveti pofta!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu