joi, 29 mai 2014

Paella cu pui


   Cand am facut Creveti cu legume si orez la wok mi s-a spus ca lipseste doar carnea de pui pentru a fi paella. Si pentru ca zilele astea tot mi-au ajuns pe la urechi: "Mama ce as manca paella, cand faci?", am decis ca astazi este momentul acestui fel de mancare. Au lipsit doar crevetii deoarece am vrut doar cu pui, dar data viitoare vor avea si ei onoarea de a ne delecta papilele gustative sau mai bine spus de a pune burta la cale. Paella este foarte gustoasa iar orezul prefiert isi face bine treaba. Nu devine lipicios, nici uscat, este exact cum mi-am dorit sa fie. Binenteles ca o sa spuneti " Dar paella este galbena, a ta de ce este portocalie?" Ei bine, din cauza rosiilor. Puteti adauga doar una pentru o culoare mai deschisa de atat sau deloc pentru a lasa sofranul sa isi faca treaba. Dar si rosiile schimba putin gustul asa ca sunt pentru. Iata si reteta:

Aveti nevoie de:

  • 300g orez cu bobul lung prefiert (Atifco)
  • 5-6 pulpe de pui dezosate
  • 1 legatura ceapa verde (sau o ceapa medie)
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ardei gras verde
  • 250g fasole verde lunga sau mazare congelata
  • 3 catei de usturoi 
  • 2 rosii (150ml pulpa de rosii)
  • 1 varf lingurita fire sofran inmuiate in 2 linguri de apa fiarta
  • 2 lingurite rase de sare fina
  • 1 lingurita piper proaspat macinat
  • sare si piper pentru pui
  • 4 linguri ulei de masline
Numar portii: 4-5.
Timp de preparare: 45 minute.
Pret estimativ: 40-45 lei.

   Se poate pune si piept de pui dar pulpele raman mai suculente. Se pot adauga si creveti (250g) in cazul in care doriti sa faceti paella ca la mama ei acasa. Ii puteti prepara ca aici.

   Intr-un wok sau o tigaie mai inalta (paella se gateste fara capac iar in cazul tigaii ma mai gandesc daca sa iau sau nu deoarece si-a facut destul de bine treaba si wok-ul) se pun 2 linguri de ulei impreuna cu pulpele de pui curatate bine, spalate bine, taiate  bucatele, sarate si piperate cu putin piper proaspat macinat. Se tin la foc mediu spre mic pana cand acestea prind culoare si se evapora toata apa.


   Se pun intr-o farfurie iar in wok se mai adauga 2 linguri de ulei, ceapa taiata rondele si usuturoiul tocat marunt. Daca aveti un wok care prinde, se spala inainte de a pune ceapa si se adauga 2 linguri de ulei, asta in cazul in care nu doriti sa faceti orezul praf amestecand continuu sa nu prinda. Dupa ce devin putin lucioase, se adauga ardeiul gras taiat cubulete. Se mai tin pentru aproximativ 5 minute pana ce ardeiul se inmoaie putin.
   Se adauga si rosiile curatate de coaja si taiate cubulete mici sau pasate si se tin pe foc pana cand se evapora toata apa. Rosiile se pun intr-un bol cu apa fiarta pentru 3-4 minute, dupa care se vor decojii foarte usor si repede.


   In acest timp se spala bine orezul si se adauga in wok.


   Se lasa la sfarait dupa care se adauga 3 pahare cu apa (aproximativ 750ml), sofranul, piperul si 2 lingurite de sare. Se lasa totul la fiert la foc mediu spre mic pentru aproximativ 15 minute amestecand din cand in cand. Inainte de a pune apa  se poate adauga vin alb (50ml) lasand totul pana se evapora. Eu nu am folosit deoarece am un senzor de gaz foarte sensibil mai ales la alcool.
   Dupa cele 15 minute se adauga fasolea verde si bucatile de pui rumenite, se amesteca si se tin pe foc pentru inca 10 minute. In cazul in care mai este nevoie se poate adauga putina apa pentru a fierbe orezul.


   La sfarsit se asezoneza cu putin patrunjel proaspat tocat, doar in cazul in care doriti si este gata de servire.

Sa aveti pofta!

2 comentarii: