luni, 12 mai 2014

Inghetata duo cu frisca, nuci si caramel




   Pahare...avem, cutii...avem, pofta de inghetata...avem, deci sa fie inghetataaa. Este dulce, este fina, este aromata, are nuci, frisca, vanilie, caramel, cateva bucatele de ciocolata si seamana foarte mult cu cea de la Mc.

Aveti nevoie de:

  • 1l frisca lichida (am folosit Hulala)
  • 500ml lapte
  • 40g nuca 
  • 160g zahar (1 ceasca)
  • 70g zahar (1/2 ceasca)
  • 4 oua
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 lingurita cu amidon
  • 100g ciocolata cu caramel sau lapte (sau baton Snickers, Lion)
Vor iesi in jur de 3 kg de inghetata. Iamiii... 

   Frisca trebuie sa fie rece pentru a putea fi mixata. 
   Intr-un bol se mixeaza sau se amesteca cu ajutorul unui tel 4 galbenusuri, 160g zahar, 1 lingura cu esenta de vanilie si amidonul, dupa care se adauga laptele.


   Se pun la incalzit la foc mic, intr-o oala care nu prinde. Se amesteca continuu pana cand toata compozitia devine crema.


   Din cauza faptului ca nu am amestecat continuu si m-am apucat sa spal vasele, crema mea nu a iesit chiar foarte fina, asa ca dupa ce am terminat cu amestecatul, am trecut putin mixerul prin ea la viteza mica.
   Se imparte crema in doua, aproximativ 3 polonice fiacare si se lasa la racit.
   Intr-un vas de teflon se topeste 70g zahar la foc mic, pana ajunge putin aramiu. Se adauga peste una dintre cele doua creme de vanilie iar in cazul in care se intareste se pune pe foc pana se topeste. Ambele creme se racesc complet.
   Albusurile se bat spuma, pana cand devin fine si nu se scurg din bol. Exact ca pentru bezea.


   Frisca se imparte in doua, adica 500ml fiecare si se mixeaza pe rand astfel: prima frisca se mixeaza pentru aproximativ 4-5 minute la viteza mare. Cand ajunge la consistenta dorita se adauga jumatate din copozitia de albusuri batute spuma si se amesteca cu un tel. Atentie lingura cu lingura in timpul amestecarii, nu toata odata deoarece frisca isi va pierde din volum. A doua va fi mixata la fel.


   In prima compozitie de frisca se adauga crema de vanilie, cele 2 lingurite cu esenta de vanilie si nucile maruntite.


  Se amesteca foarte usor cu ajutorul unui tel sau o lingura cu miscari de jos in sus sau invers. Atentie, nu va grabiti. Dupa ce s-au amestecat bine toate ingredientele, crema rezultata se pune intr-o cutie de plastic si se baga la congelator.


   In a doua compozitie de frisca se adauga crema de caramel si ciocolata taiata bucatele. Eu le-am lasat putin mai mari ca tare bune mai sunt prin inghetata.


   Daca folositi ciocolata cu caramel, indicat ar fi sa fie tare nu cu pernute de caramel crema. La fel se amesteca usor si se pune intr-o cutie de plastic urmand si ea a fi pusa in congelator.
   Dupa o ora se scot si se amesteca usor pentru a sparge cristalele de gheata. Se repeta aceasta operatiune de 3 ori din ora in ora.
  Se poate face o singura inghetata fara a mai imparti crema in doua. Daca doriti doar caramel, se mareste cantitatea de zahar pentru caramel si de ciocolata iar daca doriti doar de vanilie, nu se mai face caramelul si se mareste cantitatea de nuca. Dintre cele doua variante de inghetata, preferata mea este cea de caramel. 

   Asta este tot!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu