miercuri, 30 aprilie 2014

Eclere cu vanilie



   Eclerele mele preferate sunt cele care se gasesc la raionul cu prajituri din Carrefour. Eram mare fan a celor cu crema de capuccino dar m-am reprofilat de cand le-am descoperit pe cele cu vanilie. Intradevar sunt foarte dulci, dar nu iti mai trebuie eclere pentru mult timp. Reteta mea este asemanatoare la gust, nu atat de dulce, doar ca in cea de astazi nu am folosit glazura alba deoarece nu am vrut ciocolata. Sunt foarte bune si cu zahar pudra sau frisca. Urmatoarea reteta cred ca va fi de cremsnit ca tare buna a mai iesit crema de vanilie. Iata cum se prepara aceste minunatii:

Pentru coji aveti nevoie de:

  • 100ml apa
  • 50-60g unt
  • 1 varf lingurita sare
  • 2 oua mari (3 mici)
  • 100g faina

Pentru crema aveti nevoie de:

  • 50g faina
  • 5 galbenusuri
  • 100g zahar
  • 600ml lapte (NU dietetic)
  • 2 lingurite esenta de vanilie
   Vor iesi in jur de 9 eclere. 

   Daca doriti totusi sa faceti si o glazura de ciocolata, puneti doar 80g de zahar in crema. Pentru glazura recomand 200g ciocolata alba topita in 100ml smantana pentru frisca sau frisca lichida. Cum se prepara? Dupa ce smantana incepe sa fiarba, se adauga ciocolata si se topeste usor la foc foarte mic sau cel mai mic ochi de aragaz. Se lasa la racit, se ung eclerele si se da la rece. Sunt foarte gustoase si asa deoarece glazura de ciocolata alba este putin moale. Nu imi place acea glazura tare care se crapa.


   Pentru crema se pun la fiert laptele impreuna cu zaharul iar la sfarsit se adauga esenta de vanilie. Indicat ar fi pana cand incep sa iasa aburi din lapte. Intr-o oala mai mica care nu prinde se freaca galbenusurile (eu am folosit un bol de tabla).
   Se adauga pe rand 4 linguri de lapte si se amesteca pana se omogenizeaza foarte bine. Se adauga toata faina odata si se amesteca viguros pana nu ramane nici un pic de cocolos. Se adauga iar pe rand 5 linguri de lapte, se amesteca si se pune la bain-marie (pe un alt vas cu apa fiarta) dar atentie apa nu trebuie sa atinga vasul de sus. Se adauga lapte putin cate putin atunci cand incepe sa se intareasca si se amesteca continuu pana se incorporeaza foarte bine. La inceput se poate mixa putin compozitia de oua cu lapte si faina daca nu merge sa amestecati cu lingura si raman cocoloase mari sau se poate folosi o lingura pentru a pasa bucatile mai mari de peretii vasului. Se amesteca continuu pana cand se ingroasa si devine o crema fina si moale. Se va intarii si dupa ce va sta la racit asa ca indicat ar fi sa nu fiarba prea mult.


   Se pune o folie alimentara direct peste crema pentru a nu prinde pojghita si se lasa la racit. Puteti gasi mai multe detalii despre prepararea cremei AICI.
   Pentru cojile de eclere se pun la fiert apa, sarea si untul taiat bucati. Cand da in clocot se adauga toata faina odata si se amesteca repede cu o lingura de lemn. Se va incorpora foarte repede. Consistenta trebuie sa fie ca a unei mamaligi si sa se desprinda foarte usor de pe peretii vasului. Aceasta manevra in ale bucataritului se mai numeste si oparirea aluatului.


   Cu ajutorul unui mixer, se mixeaza aluatul obtinut pentru aproximativ 2 minute la viteza mica dupa care se incorporeaza ouale pe rand la viteza mare.


   Intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei se formeaza bastonase de aluat cu ajutorul unei forme speciale sau o punga de plastic. 


   Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 220 grade Celsius pentru aproximativ 10 minute dupa care se reduce temperatura la 175 grade Celsius pana cand eclerele se vor rumenii foarte frumos, aproximativ 15-20 minute. Foarte important!!! Nu se deschide usa cuptorului orice ar fi deoarece se vor lasa. Cand sunt rumenite bine, atunci sunt gata.


   Se scot pe un gratar si se lasa la racit dupa care se taie pe din doua si se orneaza cu crema de vanile, la fel cu ajutorul unei forme speciale sau o punga.


   Eu am folosit o punga deoarece forma mea speciala s-a spart, chiar daca parea foarte rezistenta. Se dau la rece pentru 2-3 ore timp in care se vor face exact ca cele de la cofetarie cu blatul moale si multa crema.


   Si asta este tot! Cum spuneam si la inceput, se pot servi cu frisca, zahar pudra sau cu glazura de ciocolata alba. Mmmm, foarte bune!
   Spor la dulciurit!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu