vineri, 11 aprilie 2014

Cum se verifica prospetimea oualelor



   Ca tot ne apropiem de sarbatoarea Pastelui si foarte multe retete traditionale contin oua, m-am gandit sa va arat cativa pasi foarte importanti pentru depistarea oualelor nu tocmai bune pentru consum.

Iata cum pot fi recunoscute la prima vedere:

   Oul proaspat are coaja mata, nefisurata, fara pete sau pori vizibili. O coaja lucioasa indica un ou vechi.

O alta modalitate este verificarea in bataia luminii:

   Un ou proaspat are galbenusul suspendat. Un ou vechi are galbenusul mai aproape de coaja.

Plescaitul oului atunci cand il scuturi:

   Se spune ca cu cat oul este mai vechi, cu atat camera de aer din interiorul oului este mai mare. Deci daca prin scuturare se aude un plescait inseamna ca oul este vechi si nu trebuie cumparat.

Verificarea oualelor acasa:


   Prin scufundarea oului intr-un vas cu apa.

  • cand oul sta la fundul vasului perfect orizontal, este proaspat;
  • cand oul sta putin ridicat cu capatul mai plat in sus, are intre 2-3 saptamani;
  • cand oul se ridica la suprafata, trebuie aruncat deoarece este vechi.


   Asta este modalitatea prin care imi dau seama cat de proaspete sunt, mai ales cele de tara.

   Dupa spargerea lui:

  • oul foarte proaspat are galbenusul ferm iar suprafata pe care se intinde albusul este mica.
  • oul cu prospetimea medie are galbenusul ferm iar suprafata pe care se intinde albusul este mai mare
  • oul mai vechi are galbenusul plat iar suprafata albusului mai dens este mai mica decat suprafata albusului mai lichid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu