sâmbătă, 19 aprilie 2014

Colac cu ciocolata, migdale, stafide si rahat


   Colac sau cozonac, noua ne place la nebunie. Se face la fel ca un cozonac numai ca se pune intr-o tava rotunda pentru a sta frumos umplut cu oua colorate pe masa de Paste plina cu bunatati. Casa este plina de arome si imediat dupa ce am terminat de copt pasca, a intrat si acest frumos colac care a umplut casa de un miros puternic de ciocolata si lamaie. Iata de ce aveti nevoie:

Blat

  • 500g faina pentru cozonac
  • 100g zahar
  • 200ml lapte cald
  • 110g unt topit 65% grasime
  • 25g drojdie proaspata
  • 2 galbenusuri
  • 1 vaf cutit de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingura esenta de vanilie

Compozitie

  • 150g migdale sau nuci macinate
  • 3 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 200g ciocolata cu lapte
  • 5 linguri lapte
  • 50g stafide
  • 2 linguri esenta de rom

   Se pregateste maiaua din drojdie, 1 lingura de zahar, 1 lingura de faina si lapte cald cat sa le cuprinda. Se lasa la dospit pentru aproximativ 15-20 minute.


   Stafidele se pun la hidratat intr-o cana impreuna cu 1 lingura de rom si 2 linguri de lapte.
   Intr-un bol se freaca galbenusurile cu zahar, dupa care se adauga untul topit treptat in fir subtire.


    In alt bol se amesteca faina cu maiaua crescuta, dupa care se adauga amestecul de oua, coaja de lamaie , praful de sare, esenta de vanilie si se amesteca. Se adauga si laptele ramas in timp ce se framanta.


   Se framanta timp de 5 minute pana nu se mai lipeste si devine un aluat fin. Cu cat se framanta mai mult cu atat va fi mai pufos.


   Se pune la dospit intr-un loc cald, acoperit cu un prosop pentru aproximativ 1 ora. In acest timp se topeste ciocolata cu 3 linguri de lapte si se maruntesc migdalele. Eu le-am pus intr-un prosop de bucatarie si le-am batut cu un sucitor pentru a le marunti. Se pot face si la blender dar sunt de preferat mai mari.
   

   Se taie si rahatul daca este intreg.


   Dupa ce aluatul a crescut se pune pe masa de lucru, se mai framanta putin si se imparte in 3 bile egale.
  Prima bila se intinde cu sucitorul intr-o forma dreptunghiulara de aproximativ 60cm.


    Se unge cu ciocolata si se adauga si bucatile de rahat. Aici am avut impresia ca fac o mare clatita cu ciocolata :) Se ruleaza strans si se mai intinde putin in cazul in care are burtica.
   A doua bila se intinde la fel, dupa care se adauga stafidele si 50g migdale macinate si se ruleaza.
  Cea de-a treia bila se formeaza la fel ca cele 2 bile si se umple cu un amestec din albusurile de ou ramase de la aluat, batute bine, 100g migdale, zaharul vanilat, 3 linguri cacao si 1 lingura esenta de rom. Se ruleaza strans si la fel se mai intinde putin in cazul in care are burtica. Eu am uitat sa pun albusurile de ou, asta se intampla cand te grabesti.


   Se lipesc la capete si se formeaza o impletitura de toata frumusetea. Astfel colacul obtinut se pune intr-o forma rotunda cu diametrul de 21 cm. In mijloc se introduce o bila din staniol sau un alt obiect rezistent la caldura si se da la dospit, acoperit, pentru minim 40 minute sau pana cand isi dubleaza volumul.


   Se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru aproximativ 40-45 minute. La mine dupa 25 minute era rumen, l-am uns cu ou (acum se poate adauga si zahar daca va place cum arata) l-am mai lasat 2 minute dupa care l-am astupat cu o folie de aluminiu pentru a nu se arde foarte tare pana la terminarea programului. Timp de 20 minute nu se umbla la el deoarece se poate lasa din cauza schimbarii de temperatura.


   Arata bestial, miroase bestial iar gustul nu mai zic. Mi-a adus aminte de camera de curat unde tinea bunica cozonacii, pascutele, colacii si alte bunatati unde era destul de frig si erau foarte multe arome imbietoare. 

   Sa aveti pofta si va urez sarbatori fericite alaturi de cei dragi!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu