joi, 10 aprilie 2014

Ciorba de marar cu scaricica afumata



   Si eu am ramas putin pe ganduri cand am auzit de ciorba de marar. Ma gandeam ca are un gust foarte puternic de marar si nu mai simti gustul celorlalte ingrediente, dar se pare ca m-am inselat. Stiti de ce mi-a adus aminte? De gustul de ciorba pe care o facea bunica si mancam cu mamaliga calda. Daaaa, am regasit gustul copilariei pe care l-am uitat de mult. Pe langa afumatura am adaugat smantana si am facut niste galuste pufoase, pentru a fi chiar o ciorbita "mai altfel". Se poate adauga cartofi in loc de galuste dar va spun ca nu stiti ce pierdeti.


Aveti nevoie de:


  • 600-700g scaricica afumata
  • 2 legaturi de marar
  • 1 legatura de ceapa verde (4-5 fire)
  • 200g smantana 12% grasime
  • 2 linguri cu faina
  • 1 lingurita cu boia dulce
  • 4 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 lingurita rasa cu cimbru
  • 1/2 lingurita cu sare
  • piper
  • 350-400ml bors proaspat
  • 2,250l apa

Pentru galuste:

  • 2 oua
  • 8 linguri cu gris
  • 1 varf cutit praf de copt (optional)
  • 1 lingura cu ulei de masline
  • 1 praf de sare
   Ingredientele sunt pentru 6 portii.      Timp de preparare: aproximativ 1 ora si 50 minute.

   Intr-o oala mai mica, nu cea pentru ciorba, se pune apa la fiert. Cand da in clocot se adauga scaricica taiata bucati. Se fierbe pentru aproximativ 5 minute pentru a indeparta gustul puternic de afumatura. Se strecoara, se spala si se pun in oala pentru cioarba impreuna cu cei 2,250l de apa. Se fierb pentru aproximativ o ora la foc mic, acoperite cu un capac.


   Dupa ce timpul de fierbere a trecut, se face un rantas dupa cum urmeaza: se pun la incins cele 4 linguri de ulei dupa care se adauga cele 2 linguri cu faina pe rand, se amesteca si se adauga praful de boia dulce. Se amesteca si se lasa pentru aproximativ 5 minute la foc mic, amestecand din cand in cand.
   In rantasul prajit se adauga foarte usor un pahar de apa rece, amestecand continuu pentru a nu face cocoloase. 


   Dupa ce s-a omogenizat bine se adauga in oala cu scaricica fiarta. Se pune si mararul tocat fin si firele de ceapa taiate rondele, binenteles spalate si curatate in prealabil si cimbrul, piperul si lingurita de sare. 


   Se lasa la fiert cat timp se prepara galustele (si pana cand te duci la magazin sa cumperi smantana :D).

   Intr-un bol se bat spuma ouale dupa care se adauga grisul lingura cu lingura si se amesteca bine pentru a nu face cocoloase. Se adauga si praful de copt daca este prin bucatarie si uleiul.


  Se amesteca si se lasa putin la odihnit. La inceput pasta trebuie sa fie moale, iar dupa ce sta la odihnit, trebuie sa fie putin mai tare. Retineti: pentru galuste moi, compozitia trebuie sa fie moale. Cu cat este mai tare cu atat vor iesi mult mai tari.


   Se umple un pahar cu apa rece in care se va umezi lingura dupa fiecare utilizare. Daca folositi lingura, nu o umpleti foarte tare. Deci, prima galusca este de control. Se umezeste lingura, se taie din copozitie, se pune usor in ciorba care fierbe la foc mediu si se asteapta pentru 1 minut. Daca nu se imprastie prin oala,compozitia este perfecta. Nu se pun 2-3 bucatele dezlipite dar trebuie si gustata pentru a nu fi prea tare. Deci se adauga putina apa sau gris in functie de consistenta compozitiei.

   Dupa ce s-au pus toate galustele, se toarna 1/2 ceasca de apa rece peste ele, se acopera si se tin la fiert, la foc mic pentru aproximativ 10 minute. Pentru o reteta mai detaliata puteti accesa: Galuste pufoase.


   Dupa acest timp se adauga smantana amestecand usor. Smantana inainte de a fi pusa in ciorba se amesteca cu un polonic de zeama. Ciorbita se da in clocot dupa care se adauga si borsul fiert in prealabil. Se mai da o data in clocot dupa care se opreste focul. Eu am pus doar 350ml de bors deoarece a fost destul de acru de data asta. Se pot face galustele la sfarsit daca le faceti pentru prima data. 

   Si asta este tot. O bunatate de ciorbita, plina de arome si verdeturi.
   Sa aveti pofta!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu