duminică, 6 aprilie 2014

Cheesecake cu migdale si capsuni




   Cred ca este cea, dar cea mai simpla prajitura si in acelasi timp foarte usor de preparat. O reteta asemanatoare de cheesecake este "Cheesecake cu zmeura" unde avem aroma de ciocolata amaruie cu zmeura acrisoara, mmmm... imi ploua in gura doar cand ma gandesc la aceasta combinatie... si cheesecakeul de astazi unde avem caramel, vanilie, capsuni si o aroma subtila de ciocolata cu migdale. Nu este gretos, este foarte racoros si pot spune ca nu te mai saturi mancand. Daca doriti un gust fin, nu ezitati acest fel de prajitura.

BLAT:

  • 250g biscuiti populari
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 130g unt
  • 3 linguri apa
  • 1 lingura zahar pudra

CREMA:

  • 500g mascarpone
  • 300g ciocolata cu lapte
  • 40g unt
  • 4 linguri lapte
  • 400ml smantana pentru frisca minim 30% grasime
  • 8 linguri zahar pudra
  • 200g migdale macinate
  • 10g gelatina (1 pliculet)
  • 1 lingurita esenta rom
  • 2 lingurite esenta migdale

GANACHE DE CIOCOLATA CU CARAMEL SI CAPSUNI:

  • 200g ciocolata cu caramel
  • 100g smantana pentru frisca minim 30% grasime
  • 300g capsuni

DECOR:

  • 1 lingurita cacao pudra
  • 1 lingurita zahar pudra
  • 200g capsuni
  • 100g frisca


      Pentru inceput trebuie sa va spun 2 lucruri foarte importante:
         - crema ganache trebuie sa fie ca o crema finetti, adica moale. Daca folositi ciocolata neagra unde are cacao din plin, atunci se vor folosi cantitati egale de smantana pentru  frisca si ciocolata. Cand folositi ciocolata alba sau in cazul nostru ciocolata cu caramel, cantitatea de smantana pentru frisca se va injumatati, deoarece nu se va intarii si va ramane foarte moale. 
         - ingredientele pentru crema, mai exact smantana pentru frisca si crema mascarpone, vor fi tinute cu mult timp la rece inainte de utilizare sau in congelator, dar mare atentie sa nu inghete.

   Astea sunt greseli din care am invatat si le impartasesc si cu voi deoarece sigur veti fi tentati la un moment dat sa faceti propriul cheesecake si sa gresiti la acesti pasi foarte importanti.

   Si astea fiind spuse, sa trecem la treaba. Pentru inceput se topeste ciocolata pentru crema impreuna cu 40g unt si 4 linguri de lapte. Dupa ce sa topit, se lasa la racit pana cand va fi amestecata cu crema.


   Urmeaza crema ganache. Intr-un castronel se incalzeste smantana pentru frisca pana cand ajunge aproape de fierbere, se adauga ciocolata taiata bucati si se topeste la o temperatura foarte mica, indicat ar fi cel mai mic ochi de aragaz. Dupa cum vedeti, crema din interior  trebuie sa fie cat de cat tare. Sunt si cele cu multa crema de caramel dar macar ciocolata sa fie tare.

   Gelatina se pune la hidratat in 100ml apa timp de 10 minute, dupa care se incalzeste pana se dizolva fiecare biluta. Se lasa la racit si se incepe prepararea blatului.

   Biscuitii se pun intr-un blender, se mixeaza bine de tot, dupa care se adauga apa, zaharul pudra, esenta de vanilie si untul topit sau taiat bucatele foarte mici pentru a nu ramane fara blender :). Se mixeaza bine, dupa care toata compozitia se pune intr-o forma de tort cu diametrul de 26cm.

   Se modeleaza, dupa care se adauga crema ganache racita. Se pun si bucati de capsuni taiate si se da la rece pentru a se raci foarte bine.

   Migdalele daca nu sunt macinate, acum este momentul lor.

   Se trece la prepararea cremei, asa ca se mixeaza branza mascarpone cu 4 linguri de zahar pudra, esenta de rom si esenta de migdale pana se amesteca foarte bine. Daca nu folositi zahar pudra cu aroma de vanilie, puteti pune 2 lingurite cu esenta de vanilie. 

    Se adauga ciocolata topita si racita bine, se mixeaza, dupa care se adauga si migdalele macinate.


   In alt bol se mixeaza la viteza mare, smantana pentru frisca impreuna cu 4 linguri de zahar pudra timp de 5 minute pana cand devine foarte tare.
   Se mai mixeaza de 4-5 ori timp de 30 de secunde, pana cand ajunge la consistenta dorita daca este moale.

   Se adauga peste crema de migdale si se amesteca usor cu o lingura sau un tel, cu miscari circulare de jos in sus. Dupa ce ingredientele s-au amestecat bine, se adauga 2-3 linguri de crema in gelatina, se amesteca si se incorporeaza in toata crema de migdale amestecand usor.

   Crema se baga la rece si se tine pana cand se intareste. Eu am bagat-o la congelator dar nu foarte mult pentru a nu ingheta. 
   Dupa ce crema ganache s-a intarit se adauga crema de migdale. Se modeleaza dupa forma tavii si se pudreaza cu foarte putina cacao.

   Pentru decor se poate mixa 100g de smantana pentru frisca cu 1 lingura de zahar pudra sau de exemplu, mi-a ramas 100g de frisca de la crema ganache deoarece am folosit o cutie de 200g. Am facut o spirala in mijloc (ca o inghetata) si am introdus felii de capsuni, de jos in sus. Am adaugat si printre pentru a face trandafirul mai bogat. Pe margine am format cerculete din frisca si am adaugat jumatati de capsuni pe fiecare, dupa care am pudrat fiecare capsunica cu zahar pudra inainte de servire. Indicat ar fi sa stea peste noapte la rece.
   Asta este tot. Nu necesita coacere, este foarte simplu de preparat, iar gustul este fara masura.

   Spor la dulciurit si daca intervin probleme nu ezitati sa ma intrebati.

   Si da, sunt 2 cheesecake-uri. Primul este cel cu inel, unde am reusit sa ii fac poza doar dupa ce l-am terminat de montat, restul a fost mancat doar din priviri :), iar cel de-al doilea este o copie fidela a primului, unde am reusit sa fac cateva poze si cu sectiune din prajitura.






   Revin cu al 3-lea cheesecake facut pentru un Secret Party...!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu