marți, 11 martie 2014

Turte calde



   Cand eram mica si mergeam la bunici, doar la sarbatoare sau in zilele mai speciale mancam turte calde. O nebunie! Facute pe plita cuptorului de lut din curte unde zi de zi aduceam lemne si aprindeam focul pentru a face bunica mancare. Amintiri, amintiri! Acum suntem condusi spre a manca paine plina cu chimicale din cauza timpului, a modei sau a formei aparte. O alta alternativa este masina de paine. Sti ce ingrediente folosesti si isi face singura treaba. 
   Turtele sunt o modalitate mai rapida de a face paine de casa. Nu necesita foarte multe ingrediente si rezista la fel ca o paine. Iata si reteta de turte sau cocute cum le mai spune prin unele locuri ale tarii noastre.

Aveti nevoie de:



  • 250g faina
  • 160ml apa
  • sare
  • 1 lingurita drojdie
  • 1 lingura ulei de masline


   Ingredientele sunt pentru 5 turte medii. Pentru mai multe turte puteti mari cantitatea ingredientelor.


   Intr-un castron se amesteca sarea si faina. Se adauga uleiul si drojdia dizolvata in prealabil in putina apa calda. Se framanta pana se formeaza un aluat de paine. Daca este prea tare se adauga apa cu lingura, daca este prea moale se adauga faina.


    Se pune la dospit intr-un loc cald pentru aproximativ 1 ora. Cum spuneam si in reteta: Pizza de casa, daca nu aveti un loc cald puteti incalzi putin cuptorul la o temperatura putin mai ridicata decat cea din bucatarie, opriti si bagati aluatul.

   Dupa ce a crescut, se framanta si se ruleaza.

   Se taie in 5 bucati si se pun cu taietura in jos.

   Se apasa cu podul palmei si cu un sucitor se formeaza turta.

   Se lasa la odihnit pentru 5 minute dupa care intr-o tigaie sau oala care nu prinde se coc turtele la foc mediu, pentru 5 minute pe ambele parti.


      Se acopera cu un capac si pot fi servite. Dupa ce s-au racit se depoziteaza intr-o punga de plastic si dupa cum am mai spus au valabilitate pentru 2-3 zile, poate chiar mai mult.

   Spor la turtit! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu