sâmbătă, 15 martie 2014

Tort de ciocolata cu migdale si mascarpone



   Astazi este ziua mamei mele si ce cadou mai dulce puteam sa ii fac? Ei bine, un tort aromat cu multa ciocolata si multe, multe migdale. De doua saptamani ma tot gandesc cum sa combin ingredientele pentru a avea un gust perfect, adica sa nu fie gretos, sa nu se simta foarte puternic gustul de rom si binenteles migdalele sa isi faca toata treaba. Iata ca am reusit si sunt tare nerabdatoare sa impart cu voi reteta. Crema este dementiala, cred ca o voi folosi mai des si merge foarte bine si sub forma de inghetata. 
   Iata si ingredientele de care aveti nevoie pentru a purcede la drum:

BLAT:

  • 200g ciocolata neagra
  • 100g unt
  • 100ml lapte
  • 4 oua
  • 100g zahar
  • 200g faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic praf de copt
  • 1 praf de sare

CREMA:

  • 150g ciocolata cu lapte
  • 20g unt
  • 2 linguri lapte
  • 200ml smantana pt frisca minim 30% grasime
  • 250g mascarpone
  • 4 linguri zahar pudra
  • 1 lingurita esenta migdale
  • 1 lingurita esenta rom
  • 150g migdale macinate

SIROP:

  • 130g zahar
  • 1 fiola esenta rom (2 lingurite)
  • 1 fiola esenta migdale (2 lingurite)
  • 250g apa

GLAZURA:

  • 100g ciocolata alba
  • 20g unt
  • 3 linguri lapte
  • 1lingura rasa cacao

   Ingredientele pentru blat vor fi scoase din frigider cu 2 ore inainte de a incepe marea dulciureala. Ingredientele pentru crema vor fi tinute la rece pana la intrebuintare, mai exact branza mascarpone si smantana.

   Se incepe cu topirea ciocolatei atat cea pentru crema cat si cea pentru blat deoarece se folosesc reci la temperatura camerei. Ciocolata pentru crema se topeste impreuna cu cele 20g unt si cele 2 linguri de lapte. Ciocolata pentru blat se topeste impreuna cu cele 100ml de lapte.


   Se continua cu prepararea cremei deoarece trebuie tinuta la frigider timp in care se va intari. Se bate branza mascarpone cu 2 linguri de zahar pudra, esenta de rom si esenta de migdale pana cand se amesteca bine. Atentie nu mixati foarte mult deoarece va deveni foarte moale. Se adauga ciocolata topita si racita se mixeaza dupa care se adauga si migdalele macinate.


   Pot fi bucati de migdale mai mari, dar nu intregi. Sunt foarte bune in crema, mai ales ca sunt mai moi.
   Smantana pentru frisca se mixeaza la viteza mare impreuna cu cele 2 linguri de zahar pudra ramase, timp de 5 minute. Frisca trebuie sa fie deja tare. Se mai mixeaza de 3-4 ori timp de 5 secunde la viteza mare pana cand ajunge la consistenta dorita.


 Se adauga peste crema de ciocolata cu migdale si se amesteca usor cu un tel sau o lingura de lemn pana se incorporeza foarte bine toate ingredientele. Se da la rece pana cand blatul va fi racit si insiropat. Crema este foarte gustoasa si mi-am adus aminte si cu ce seamana la gust, cu prajitura de la Kinder King.


   Pentru blat, se separa galbenusurile de albusuri. Intr-un bol se mixeza untul cu zaharul pana la dizolvare, dupa care se adauga galbenusurile pe rand. Dupa ce s-au incorporat bine toate ingrediente se adauga ciocolata usor si se continua cu mixarea. Se amesteca faina, cele 2 linguri de cacao si praful de copt dupa care se pun usor peste compozitia de ciocolata. Separat se mixeza albusurile spuma, pana cand isi dubleaza volumul si se incorporeaza usor in compozitia de ciocolata, cu ajutorul unui tel, pana la omogenizare.


   Compozitia rezultata se toarna intr-o forma de tort cu diametrul de 24 - 26 cm (sau chiar mai mica pentru un tort mai inalt) tapetata cu ulei si faina. Se baga la cuptor incins in prealabil la 180 grade, pentru 30 minute.


    Dupa trecerea timpului se verifica cu o scobitoare centrul blatului. Daca este ud, se mai lasa pentru 5 minute.
   Se scoate din cuptor, se lasa pentru 10 minute la odihnit, dupa care se muta pe un gratar pana la racire cand se va taia in doua sau trei felii dupa preferinte.


   Pentru  sirop se fierbe apa cu zaharul, se lasa la racit si se adauga esenta de rom si cea de migdale.

   Dupa ce blatul s-a racit complet si este feliat, se pune prima felie in tava de tort, se insiropeaza putin mai mult deoarece este mai tare, dupa care se adauga crema si tot asa pana la terminarea ingredientelor. Eu am pus 3 straturi de blat, puteti pune 2 straturi si sa terminati cu un strat gros de crema.


   Pentru glazura se topesc impreuna ciocolata, laptele si untul dupa care se adauga peste tort dupa 10 minute de la oprirea focului.


 Se pudreaza cu cacao cenrnuta si se baga la rece. Crema alba ramane moale, deci se poate taia usor.


   Tortul este demential de bun. Daca pregatiti ingredientele din timp se va face foarte usor si nu veti sta toata ziua in bucatarie. Un singur regret am, acela ca nu am dat prea multa atentie decorului deoarece am fost foarte nerabdatoare sa il termin repede si sa il gust. Dar nu mai are importanta atunci cand toata lumea este multumita si farfuriile sunt goale.

   Spor la dulciurit si daca intampinati probleme nu ezitati sa ma intrebati.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu