joi, 6 martie 2014

Pizza de casa

 

   Iata ca am onoarea sa va arat cum se face o pizza reusita pentru cei care inca nu au descoperit secretul si cu siguranta va veti intreba ce ati facut. Totul este simplu! Aveti nevoie de ingrediente bune, timp pentru dospirea aluatului si motivatia ca totul va fi foarte bun si gustos. Finalul va fi cu siguranta unul bun. 
   Iata de ce aveti nevoie:

Blat pentru pizza:

  • 550g faina
  • 100g pentru pudrat 
  • 200-250ml apa la temp. camerei
  • 1 lingura iaurt
  • 1 plic drojdie uscata (7g)
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita zahar
  • 2 linguri ulei de masline

    Drojdia se amesteca cu putina apa calda pentru a se dizolva. Intr-un bol se pune faina, sarea, zaharul, uleiul si o lingura sanatoasa de iaurt dupa care se amesteca pana se incorporeaza.

   Se adauga drojdia dizolvata si se amesteca fiind urmata de apa. Adaugati putin cate putin pana rezulta un aluat fraged.

   Aluatul poate fi putin lipicios, stati fara griji se mai adauga faina in timp ce se framanta. Se pudreaza masa de lucru cu faina si se incepe timpul de lucru. Pentru 10 - 15 minute se trage de aluat si se tranteste pana ii ies fulgii (sau noua de ies fulgii) pudrand de fiecare data atunci cand nu se mai poate manevra aluatul. Totul va fi gata atunci cand nu se mai lipeste si este foarte fin.

 Se acopera si se pune la dospit intr-un loc cald pentru 1 ora si 30 minute. Un mic sfat pentru cei care nu gasesc un loc cald pentru dospire, se poate incalzi cuptorul atat cat sa fie putin mai cald decat temperatura din bucatarie, se opreste si se baga aluatul.



Pentru sos aveti nevoie de:

  • 500ml suc de rosii proaspat (6-7 rosii mari )
  • 1 lingurita oregano
  • 1 lingurita busuioc
  • 1 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 300g apa (1 cana)
  • 1 lingurita boia dulce sau iute
  • 1 ardei iute optional
  • 2 catei de usturoi taiati marunt


   Sosul de rosii poate fi folosit atat pentru uns blatul de pizza cat si pentru servit alaturi de pizza. Daca va ramane se poate congela si se poate folosi la urmatoarea tura de pizza sau daca doriti sa preparati rapid paste.
   Sucul de rosii se pune la fiert impreuna cu apa, usturoiul tocat marunt, oregano, busuioc, sare, piper, boia dulce sau iute si zahar. Se tin la foc mic pentru aproximativ 20-30 minute.

  Daca doriti sosul iute puteti adauga cateva felii subtiri de ardei iute. In cazul in care folositi rosii proaspete, se decojesc si se maruntesc sau se blenduiesc pentu 1-2 minute si nu uitati sa mai adaugati zahar in cazul in care nu sunt foarte coapte. Mai multe detalii gasiti aici: Sos de rosii.

  Dupa ce aluatul a crescut frumos, se  framanta pentru inca  3 minute dupa care se imparte in 3 bile.

  Se ia prima bila, se framanta si se intinde pe masa de lucru pudrata cu faina cu ajutorul unui sucitor. Nu intindeti aluatul foarte tare pentru a deveni transparent, el se intinde doar cat sa arate ca o pizza cu diametrul de 30 cm. Aruncati de 2 -3 ori faina sub blat pentru a nu se lipi de masa. Aluatul astfel obtinut se pune intr-o tava unsa cu putin ulei si pudrata cu faina dupa care se unge cu sos de rosii.


   Eu am folosit 3 toppinguri diferite si au iesit foarte bune.


   Pentru prima pizza, am folosit:

  • 7 masline fara samburi
  • 7 felii de cascaval
  • 5-6 felii de mushi file afumat fin feliate
  • 2 maini de ciuperci feliate
  • 1 mana de ardei gras
  • 1 fir de ceapa verde


   Ingredientele se pun dupa bunul plac. Eu am pus sunca, ciuperci, masline, cascaval, ardei gras si ceapa verde tocata marunt.

  Am bagat la cuptor, preincalzit in prealabil la 250 grade, pentru 8-9 minute.


Pentru a doua pizza, am folosit:

  • 12 felii salam crud uscat fin feliate
  • 7 felii cascaval afumat
  • 2 felii telemea de vaca taiate cuburi
  • 1 mana de ciuperci
  • 1 fir de ceapa verde
  • 2 oua

   Am pus feliile de salam, bucatile de branza, ciupercile, cascavalul, ceapa verde si cele 2 oua.

    Am bagat la cuptor pentru 8-9 minute, preincalzit in prealabil la 250 grade.

Pentru a treia pizza, am folosit:

  • 7 felii de cascaval
  • 5-6 felii de mushi file afumat fin feliate
  • 2 maini amestec de legume (congelate si decongelate in prealabil + scurse de apa)
  • 1 fir de ceapa verde

   La fel ca si in cazul celor doua, am pus ingredientele: muschi file, legume, cascaval si ceapa verde dupa care am bagat la cuptor pentru 8-9 minute, preincalzit in prealabil la 250 grade.


   Toate trei au iesit foarte gustoase cu blatul subtire, putin crocant pe margine si mai moale in mijloc. Pot spune chiar ca mult mai bune decat cele cumparate de la o pizzerie pe care pizzarul arunca la repezeala ingredientele de proasta sau buna calitate, nu ai de unde sa sti si binenteles nu pune suflet si nu are satisfactia de dupa masa atunci cand toate farfuriile sunt goale.
   Si un mic sfat, pizza nu trebuie sa fie plina ca sa fie si gustoasa. Cu cat este mai aerisita si mai simpla cu atat va fi mai buna. Deci, ce e mult strica.
   
   Sa aveti pofta!

   O alta zi, o alta poza, acelasi blat si acelasi gust unic si bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu