marți, 4 martie 2014

Clatite pentru incepatori


   M-am gandit si la cei care sunt incepatori in ale bucataritului asa ca am sa va explic mai pe larg cum se fac clatitele. Cu putina indemanare veti reusi sa faceti clatite pufoase si moi si nu va speriati la gandul ca veti sta mult in bucatarie. Este o reteta simpla si o data invatata veti vedea ca puteti chiar sa adaugati in functie de cantitatea dorita. Pentru inceput ne limitam doar la 15 clatite.

Aveti nevoie de:

  • 270g faina
  • 530ml lapte (2 pahare + 2 linguri)
  • 3 oua
  • 1 pliculet zahar vanilat sau 1 lingurita zahar pudra
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 20g unt topit

   Puteti pune si apa minerala, dar scadeti cantitatea de lapte. Intr-un bol se bat bine ouale impreuna cu sarea, zaharul, esenta de vanilie si untul topit. Se adauga faina cernuta, avand grija sa nu faca cocoloase. Dupa ce sa format o pasta mai groasa, se adauga putin lapte. Se amesteca si se adauga iar faina pana devine iar o pasta si continuati pana la terminarea ingredientelor. Consistenta trebuie sa fie ca a unui iaurt de baut.


   Se pune o tigaie de teflon la incalzit, dupa care se unge cu ulei. Putei folosi un servetel pentru ulei.


   Cu ajutorul unui polonic, se toarna compozitia intr-un loc si se roteste tigaia pana se intinde pe toata suprafata ei.



   Prima clatita nu se pune dar la a doua trebuie sa fiti experti. Deja trebuie sa stiti cum se arunca clatita fara a se lipi de tavan. Cred ca am stricat cateva clatite pana am inteles cum sta treaba.
   Se rumenesc la foc mic spre mediu pentru 2-3 minute pe ambele parti. 


   Dupa fiecare clatita, acoperiti cu un capac. Asa vor ramane pentru mult timp moi. Daca este prea groasa compozitia mai puteti adauga 2-3 linguri de lapte.
   Si asta este tot. Le puteti umple cu dulceata, ciocolata sau branza. Puteti gasi aici o reteta cu branza, stafide, goji si cirese confiate.



 Daca ati inteles cum trebuie sa fie compozitia, la urmatoarea reteta de clatite puteti adauga mai multa faina si lapte.

   Spor la clatitarit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu