marți, 4 martie 2014

Clatite cu branza dulce, stafide, goji si cirese confiate

 

   Pentru o portie de clatite cu branza dulce gratinate la cuptor, merita tot efortul acordat. Nu spun nu nici celor cu dulceata de visine sau cu muulta ciocolata. Cine ar rezista tentatiei? Pana si asistentul meu personal cu patru picioruse isi intinde carbunele dupa fiecare ingredient in parte. Si pentru ca eu am savurat deja cateva clatite, va las sa incercati reteta si sa reveniti numai cu vesti bune.

Pentru clatite aveti nevoie de:

  • 270g faina (2 cani)
  • 530ml lapte (2 pahare + 2 linguri)
  • 1 lingurita cu varf de zahar pudra
  • 3 oua
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 20g unt topit
  • 1 varf cutit de sare

Pentru crema de branza aveti nevoie de:

  • 800g branza dulce de vaci
  • 50-60g mix de fructe confiate (am folosit stafide, goji si cirese)
  • 80g zahar
  • 1 fiola esenta de rom
  • 1 varf cutit de sare
  • 200g sana
  • coaja rasa de la o lamaie medie (portocala)
  • 2 oua

Pentru sos aveti nevoie de:

  • 200g smantana
  • 1 ou
  • 2 linguri lapte
  • 2 linguri zahar

   Din ingredientele prezentate mai sus, vor iesi 15 clatite.
   Intai de toate se pun fructele confiate in putina apa si se incepe cu compozitia pentru clatite. Intr-un bol se amesteca ouale, zaharul pudra, esenta de vanilie, sarea si untul topit pana se omogenizeaza. Se adauga faina cernuta pana devine o pasta groasa dupa care se adauga putin lapte pentru a face compozitia mai lichida si tot asa pana terminati de pus toate ingredientele. Daca puneti laptele si faina dupa, riscati sa va alegeti cu o frumusete de cocoloase. Asa ca mai bine le alternati.


   Se lasa la odihnit, timp in care se prepara crema de branza pentru clatite. Se pun intr-un bol ouale, branza, fructele confiate scurse de apa, esenta de rom, zaharul, coaja de lamaie, sana si sarea.


   Am amestecat ingredientele fara oua, deoarece in sarcina nu ai voie sa consumi oua crude, pentru a putea gusta compozitia. Daca va aflati in aceasi postura ca si mine va sugerez sa faceti acelasi lucru pentru a va da seama daca mai trebuie zahar sau alt ingredient. La sfarsit am adaugat si ouale.


   Intr-o tigaie de teflon se vor face clatitele astfel: se incalzeste tigaia, se unge cu ulei, se toarna 1 polonic compozitie de clatite si se tine la foc mic pentru 2-3 minute pe ambele parti.
 Pentru a unge tigaia cu ulei se poate folosi un servetel imbibat in ulei. Clatitele facute se acopera cu un capac pentru a ramane moi. Mai multe informatii detaliate pentru prepararea clatitelor gasiti aici: Clatite pentru incepatori.


   Pe fiecare clatita se pun cate 2 linguri din crema de branza. Se pliaza colturile clatitei, dupa care se ruleaza.


   Se pun intr-un vas pentru cuptor, eu am folosit un vas yena, dupa care se adauga sosul facut din smantana, ou, zahar si lapte.


   Se baga la cuptor, preincalzit in prealabil la 180 grade, pentru 20 minute.
   Se servesc atat calde cat si reci, ornate cu samburi de migdale si stropite cu miere.

Sa aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu