joi, 20 martie 2014

Cheesecake cu zmeura

 

   Am ajuns la concluzia ca tot timpul trebuie sa ai ceva dulce in casa. Pentru a mai diminua din consumul excesiv de chimicale si coloranti cred ca cel mai dulce produs pe care il poti face rapid si totodata si usor este cheesecake-ul. Odata ce ai facut un cheesecake si remarci cat de usoara este reteta, numaidecat vin si idei noi cum ar fi sa pui alte fructe, sa adaugi dulceata sau alt fel de ciocolata si multe altele. Totodata este si o prajitura fara coacere deci cu atat mai mult trebuie incercata! Blatul este acelasi doar gusturile sunt diferite asa ca hai, sa trecem la treaba.


   BLAT

  • 250g biscuiti populari
  • 130g unt cu 65% grasime
  • 3 linguri rase cacao
  • 3 linguri apa
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 lingura zahar pudra

CREMA

  • 500g mascarpone
  • 6 linguri zahar pudra
  • 200ml smantana pentru frisca minim 30% grasime
  • 10g gelatina (1 pliculet)

GANACHE DE CIOCOLATA SI ZMEURA

  • 200g ciocolata amaruie (sau de menaj)
  • 200g smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
  • 150-200g zmeura

DECOR

  • 200g smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
  • 2 linguri zahar pudra
  • 150g zmeura
  • 50g ciocolata
   Numar portii: 8-10. Pret estimativ: 55 lei.

   Par multe ingrediente dar puse cap la cap veti vedea ca sunt foarte putine. Ingredientele pentru crema si decor, mai exact branza mascarpone si smantana pentru frisca se prepara la rece. Indicat ar fi sa stea la rece cu 2 -3 ore inainte. Zmeura daca este congelata se lasa la decongelat intr-o farfurie cu 1 - 2 ore inainte. Si binenteles se pot adauga mai multe fructe si in interior cat si pentru decor. Eu nu m-am putut abtine si am mai mancat din ele.

   Pentru inceput se prepara crema si frisca pentru decor. Gelatina se pune intr-o cana impreuna cu 100ml suc de zmeura sau apa si se lasa pentru 10 minute la hidratat.


  Dupa cele 10 minute se incalzeste pana se dizolva, fara a mai adauga apa dupa care se lasa la racit. Se mixeaza branza mascarpone impreuna cu cele 4 linguri de zahar pudra pana la omogenizare. In alt bol se prepara frisca. Se mixeaza la viteza mare impreuna cu 2 linguri de zahar pudra timp de 5 minute sau pana cand se intareste.


   Frisca obtinuta se pune peste branza mascarpone si se incorporeaza usor cu o lingura sau un tel cu miscari circulare de jos in sus.



   Se amesteca 2 linguri de crema cu gelatina calda (atentie, nu trebuie sa fie foarte calda) dupa care se adauga in crema obtinuta. Stati fara griji deoarece gelatina se va intarii foarte repede cand va intra in contact cu crema rece.

   Se baga la rece si se prepara si frisca pentru decor, la fel cum a fost preparata si frisca pentru crema dupa care se baga si ea la rece.
   Intr-un castronel se pune la incalzit smantana pentru ganache dupa care se adauga ciocolata rupta bucati. Se topeste la foc foarte mic, indicat ar fi cel mai mic ochi de aragaz. Dupa topire se lasa la racit.
   Biscuitii se pun intr-un blender alaturi de cele 3 linguri cu cacao, apa, zaharul pudra si esenta de rom.
   Se mixeaza foarte bine pana la faramitare si se adauga untul. Poate fi topit sau taiat bucati mai mici dar nu uitati sa mai amestecati si intr-un castron toata compozitia pentru a se omogeniza bine daca blenderul nu face fata.
   Intr-o forma de tort cu diametrul de 24 - 26 cm, se pun biscuitii macinati si se apasa usor pentru a forma o foaie de blat. Daca doriti o prajitura mai inalta puteti folosi o forma cu diametrul de 21 cm. Se adauga crema ganache, se modeleaza dupa care se adauga si zmeura. Se baga la rece pana cand ciocolata devine putin tare.


   Se adauga crema foarte usor daca cicolata nu s-a intarit foarte tare, se modeleaza, se rade cicolata, se adauga frisca in straturi cu o forma speciala sau cu o lingura, se adauga zmeura si iar se rade putina ciocolata. Se da la rece pentru minim 3 - 4 ore.
   Puteti pune frisca si zmeura atunci cand scoateti prajitura daca nu sunteti siguri ca frisca va sta bat. Scoateti inelul usor cu ajutorul unui cutit cu lama subtire.
   Asta este tot. Este o prajitura foarte racoroasa si foarte, foarte gustoasa si cum spuneam se pot aduga si alte fructe. Abia astept sa iasa fructele proaspete, mai ales visinele si pepenele galben. Ce simplu nu?

   Singura poza cu cheesecake-ul intreg, restul este istorie. :)

   Spor la dulciurit!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu