duminică, 23 februarie 2014

Varza calita cu carnati


   Si pentru ca mai aveam o varza murata, ultima pe anul asta, m-am decis sa fac o varza calita cu carnati de casa bunaa de te lingi pe degete, cu mamaliguta si ardei iute in otet. Am starnit pofte? Sa trecem la povestit.


Se ia:

  • 1 varza mare murata
  • 3-4 carnati
  • 2 cepe medii tocate marunt
  • 1 morcov taiat cuburi
  • 1 ardei gras taiat cuburi(optional)
  • 150ml ulei
  • 1 1/2 lingura pasta de tomate (sau 300ml suc de rosii)
  • 500ml apa (2 pahare)
  • 3 foi de dafin
  • 1 lingurita boia
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • piper (sare nu cred ca mai este cazul)


  Vor iesi 4 portii. Putei adauga inca jumatate de varza pentru inca 2 portii fara a modifica ingredientele.
   Intai de toate, daca varza este foarte sarata se pune intr-un castron cu apa calduta pentru aproximativ 30 minute dupa care se scurge de apa si se toaca marunt. 
   Intr-o oala care sa intre si la cuptor se pun la incins uleiul impreuna cu ceapa pana cand sticleste.

   Se adauga morcovul si ardeiul gras tocate cubulete. Ardeiul meu este bicolor deoarece am o punguta la congelator cu ardei taiat cubulete.

   Se lasa pentru 2-3 minute la rumenit dupa care se adauga pasta de tomate sau sucul de rosii.

   Se amesteca si se acopera, lasand la foc mic sa dea putin in clocot. Se adauga varza, carnatii taiati bucati, foile de dafin si apa.

   Da, varza mea este rosie pentru ca, parca il si aud pe tata spunand: "Am pus putin mai multa sfecla rosie".
   Varza se acopera si se lasa la foc mic pentru circa 1 ora. Daca ramane fara apa, mai adaugati 100ml (jumatate de ceasca). 
   Dupa ce a stat timp de 1 ora la fiert, se adauga condimentele: boiaua, piperul si cimbrul. Se amesteca, se scot la suprafata carnatii pentru a se rumenii (nu imi plac carnatii fierti) si se baga in cuptorul incins in prealabil la 180 grade, pentru aproximativ 30 minute. Daca aveti o oala buna care nu prinde, nu mai este necesar sa puneti apa. Acum isi va face uleiul de cap si ii va da o aroma foarte buna.
Sanda Marin, una dintre cele mai mari bucatarese a romanilor, spune intr-o carte de a iei publicata in 1936 ca: " Orice mancare romsaneasca cu sos, e mai gustoasa cand e tinuta o jumatate de ora la cuptor inainte de a fi servita la masa".
   Tin sa spun ca are dreptate si nu degeaba a fost renumita in ale bucatariei. 

   Spor la treaba!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu