sâmbătă, 22 februarie 2014

Sos de rosii pentru paste


   Atat iarna cat si vara o portie de paste facuta rapid este cea mai buna idee. Nu stai mult in bucatarie si este si foarte gustoasa. Iata o reteta de sos pentru paste rapida si fara prea multe batai de cap.


Avem nevoie de:

  • 1200g rosii pasate, pulpa de rosii sau suc de rosii mai gros
  • 4 catei de usturoi tocati marunt
  • 2 linguri ulei de masline
  • 3-4 lingurite de zahar brun
  • 1 lingurita de oregano
  • 1 lingurita de busuioc
  • 1 lingurita boia dulce sau iute
  • sare si piper
  
   Asta este varianta de iarna cand nu avem rosii proaspete. Vara putem pune 1,5kg de rosii decojite si tocate marunt. In cazul rosiilor proaspete se lasa mai mult la fiert pana scad si au gustul de sos de rosii dorit. Ingredientele mentionate mai sus sunt pentru 5 portii. Pentru mai putine portii se poate micsora doar cantitatea de pulpa de rosii, condimentele pot ramane aceleasi.


   Pentru a prepara sosul, intr-o cratita se incalzeste la foc mediu uleiul dupa care se adauga usturoiul si pulpa de rosii. Se amesteca si se pun condimentele, sarea si piperul. Apa se pune doar in cazul in care este foarte groasa pasta de rosii, maxim 1 ceasca.



   Se lasa la foc mic pentru aproximativ 10-15 minute si se adauga zaharul. Dupa a 3 lingurita gustati si doar daca este necesar puneti si a 4 lingurita. Amestecati si opriti focul dupa ce a dat putin in clocot. Difera si tipul pastei de rosii folosita. Cu cat fierbe mai mult cu atat scade mai repede si se face o pasta mai groasa. Acum depinde si cum va place. Se pot pune si cateva felii de ardei iute daca se doreste sosul mai picant.
   Se poate pune si carnita. Se pun cateva felii de bacon inainte de a adauga usturoiul. 
   O nebunie!

   Iata si o reteta facuta cu acest sos: Spaghete de casa cu sos de rosii si chiftelute

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu