luni, 24 februarie 2014

Shaorma de pui


   Si iata ca putem face si noi shaorma ca la carte, nu doar shaormarii cu experienta. Sunt zile cand nu avem chef sa iesim din casa s-au shaormeria din colt este inchisa.
   Am intrat in bucataria unei shaormerii si am furat putin din micile secrete ale bucatarului. Cele mai importante lucruri sunt carnea si condimentele. Condimentele nu le-am aflat deoarece reteta se cumpara, dar in schimb carnea de pui trebuie sa fie numai din pulpe dezosate, daca vrei sa fie gustoasa si frageda. Deci, nu piept de pui uscat si fad. Carnea se tine la macerat de cu seara si a doua zi se pune pe asa zisa sabie. Si uitema pe mine cum miroseam si degustam amestecul de ingrediente, poate, poate. Am ajuns la concluzia ca pentru shaorma noastra de casa sunt foarte bune condimentele pentru gratar. Si un ultim secret, pe lipie se pun cantitati egale. Si sa va povestesc acum despre shaorma mea care, de cand am pus carnea la incins deja ma simteam ca intr-o shaormerie.
   Daca nu aveti lipii libaneze si faceti pentru 2 sau 4 portii, puteti incerca reteta de lipie libaneza care am facut-o cu lapte si se pare ca si dupa cateva ore de stat este tot moale si foarte buna.


Pentru lipii aveti nevoie de:

  • 350g faina
  • 240ml lapte cald
  • 3 lingurite rase drojdie uscata
  • 2 linguri unt topit
  • 1 varf cutit de sare


Pentru a umple shaorma aveti nevoie de:

  • 2 pulpe de pui dezosate / portie (1 portie)
  • 1 cartof mare taiat pai / portie (1 portie)
  • varza alba tocata marunt
  • ceapa rosie taiata fideluta
  • castraveti in saramura taiati pai
  • kechup
  • maioneza
  • sare si piper
  • ardei iuti mici (pentru mofturosi)

   Carnea se pune la macerat cu o seara inainte sau cu 2 -3 ore inainte de a fi preparata. Se face un sos din ulei, 1 lingura mix pentru gratar, piper, sare si jumatate lingura boia dulce (iute). Pentru 2 portii, putei pune mai putine condimente. Puneti ulei cat sa cuprinda bine fiecare bucatica de carne si bagati la frigider.


   Sa incepem cu lipia. Se dizolva drojdia in laptele cald dupa care se pune cate putin peste faina amestecata in prealabil cu putina sare. Se amesteca si se adauga si untul pana devine o cocuta de paine. Daca este moale se adauga faina, daca este prea tare se adauga lapte.

   Se pune la dospit intr-un loc cald, acoperita, pentru 50-60 minute. Intre timp se pun cartofii la prajit si carnea pe gratar, tigaie grill sau o tigaie care nu prinde. Pentru cele din urma va recomand sa stergeti cu un servetel excesul de ulei din tigaie cand incepe sa sfaraie, deoarece carnea se va prajii.


   Cartofii se amesteca cu sare si se acopera pentru a ramane moi. Carnea dupa ce s-a rumenit (atentie nu foarte tare in cat sa fie neagra) se sfasie cu un cutit.


   Tadaam. Seamana? Va spun eu ca da. Are si consistenta si gustul si mirosul ca cea din shaormerie.
    Coca se mai framanta pentru 1 minut dupa care se ia cate o bila, nu zic biluta deoarece nu trebuie sa fie mica foaia ci undeva la 25 cm diametrul cercului. Se intinde cu un sucitor pe masa de lucru pudrata cu faina. Foaia trebuie sa fie subtire, daca este groasa va avea de unde sa screasca si nu va mai fi subtire.


   Se pune intr-o tigaie de teflon incinsa, la foc iute si se intoarce pe o parte si pe alta pana se rumeneste foarte putin pentru aproximativ 30-40 secunde pe fiecare parte. Se pun pe o farfurie si se astupa cu un capac pentru a ramane moi. Se pot face si la cuptor daca nu aveti o tigaie mare, la 250 grade pentru maxim 1 minut si atentie: nu trebuie sa se rumeneasca. Se vor umfla si nu vor ramane crude. Se astupa cu o farfurie si un prosop ud. Mai multe detalii gasiti si aici: Lipie libaneza / Tortilla.


   Pe lipie se pune un strat de ketchup (recomand Heinz), pe mijloc se pune un strat de carne, cartofi, varza (frecata in prealabil cu putina sare si amestecata cu ceapa), castravetii murati, un strat de maioneza, sare si piper.

   Am pus prea multa maioneza, recunosc.

   Sa aveti la indemana folia de aluminiu. Cu o mana intoarceti de fundul lipiei, stati fara griji va intra tot, iar cu cealalta pliati o margine peste continut avand grija sa tineti si de acel pliu de jos iar cu a treia mana, care nu o avem din pacate..., folositi cealalta mana, pliati si celalalt capat peste continut in asa fel in cat sa trageti peste prima bucata. Manevra este ca si cum v-ati imbraca cu o haina si nu ii inchideti fermoarul. Cu cat trageti mai tare de lipie, cu atat v-a cuprinde mai bine. Fara teama, nu se va rupe.
   Puneti shaorma pe jumatatea foliei de aluminiu si infasurati bine. Asta este tot. 
   Daca aveti lipii deja cumparate, incalzitile putin intr-o tigaie sau in cuptorul cu microunde. La fel si carnea daca s-a racit. 
   Daca doriti si usturoi, amestecati cateva linguri de maioneza cu 1-2 linguri iaurt si cu 2-3 catei de usturoi pisati.

   Se face foarte repede, mai greu este cand faci pentru prima oara deoarece nu sti cum sa te imparti, dar merita tot efortul. Atentie la ingrediente, nu puneti mai multi cartofi de cat carne, veti fi tentati sa faceti acest lucru, dar nu cred ca vreti sa mancati shaorma de cartofi. Mai bine ii mancati separat daca este nevoie. Celelalte ingrediente pot fi egale cu carnea in afara de sosuri si ardei iute.

   Spor la infasurat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu