luni, 24 februarie 2014

Lipie libaneza / Tortilla



   Am tinut neaparat sa va arat aceasta reteta deoarece am facut-o cu lapte si se pare ca si dupa doua zile, lipia este tot moale si foarte buna.


Pentru lipii aveti nevoie de:

  • 350g faina
  • 240ml lapte cald
  • 3 lingurite rase drojdie uscata
  • 1 varf cutit de sare
  • 2 linguri unt topit
   Cu ingredientele prezentate mai sus vor iesi 7-8 lipii mari.


   Se dizolva drojdia in laptele cald dupa care se pune peste faina amestecata in prealabil cu putina sare. Se amesteca, se adauga untul si se framanta pana cand devine o cocuta de paine. Daca este moale se adauga faina, daca este prea tare se adauga lapte.

        Se framanta pentru 5 minute si se pune la dospit intr-un loc cald, acoperita, pentru aproximativ 1 ora. 
         Dupa ce aluatul a crescut se mai framanta pentru 1 minut dupa care se ruleaza si se ia cate o bila, nu zic biluta deoarece nu trebuie sa fie mica foaia ci undeva la 25 cm diametrul cercului pentru lipia mare si se intinde cu un sucitor pe masa de lucru pudrata cu faina.



        Foaia trebuie sa fie subtire. Daca este groasa, va avea de unde sa creasca si nu va mai fi subtire si moale dupa coacere.


    Alta zi, acelasi mod de preparare.


       Se pune intr-o tigaie de teflon incinsa, la foc mediu si se intoarce pe o parte si pe alta pana se rumeneste foarte putin (ca la clatite) aproximativ 30-40 secunde pe fiecare parte. Se pune pe o farfurie si se astupa cu un capac pentru a ramane moale.



       Vin cu cateva detalii si poze pentru aceasta reteta. 
       Noua ne plac foarte mult si pot spune ca am inlocuit chiar si painea. 
       Din aceste ingrediente vor iesi circa 13-14 lipii cu diametrul de aproximativ 20cm, adica mai mici decat cele prezentate mai sus. Acum depinde si pentru ce aveti nevoie. 
       Un sfat foarte important atat pentru aceste lipii cat si pentru cele mari sau tortilla, nu le  lasati la crescut. Dupa ce bila de aluat este intinsa, se pune imediat la copt deoarece va ramane crocanta in cazul in care sta la crescut. Si cel mai important lucru, sa le astupati imediat pe cele coapte. Daca urmati toti acesti pasi, veti avea lipii exact ca cele cumparate, drept dovada:



       Si iata si felul in care am folosit lipia libaneza: Shaorma de pui si pentru tortilla foarte gustoasa unde o puteti gasi aici: Tortilla cu pui si ardei copt.



    3 comentarii:

    1. Multumesc mult pentru reteta. Voiam sa fac tortilla si lipii acasa si nu stiam cum :)

      RăspundețiȘtergere
    2. Ma bucur ca iti pot fi de folos cu aceasta reteta. :)

      RăspundețiȘtergere
    3. multumesc pentru reteta.

      RăspundețiȘtergere