luni, 17 februarie 2014

Cartofi copti cu sos crema de usturoi

 

   Dupa o cura mai drastica cu dulciuri, cineva trebuia sa manance mini tartele si fondantul de ciocolata, trecem la o cura mai usoara cu un dressing din sos de usturoi crema si cartofi aromati copti in baie de unt. O explozie de arome! Timp de pregatire: 30 - 40 minute mari si late dar merita. Gata cu vorba lunga, sa trecem la treaba:


Avem nevoie de:

  • 1kg cartofi (sau cartofi noi mici)
  • mix de ierburi vegetale (rozmarin, cimbru, busuioc)
  • sare si piper
  • 20g unt
  • ulei de masline

Sos de usturoi:

  • 1 capatana usturoi
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ceapa
  • 1 bucata mica telina
  • 1 cartof mediu (sau 2 mai mici)
  • 1 lingura unt
  • 1 lingura smantana
  • 1 lingurita otet balsamic
  • sare si piper
  • 1 lingurita de marar verde (optional)


   Toate ingredientele necesita timp de fierbere asa ca puteti incepe cu ce doriti. Eu am inceput cu minunatii cartofi urmati de dressing. Curatati toate legumele.
   Reteta de cartofi o puteti folosi si cu alte preparate. Difera de cea clasica in care trebuie sa acoperi cartofii cu apa si sa ii bagi la cuptor. 
   Puneti o oala cu apa si sare la fiert. Cand da in clocot adaugati  cartofii curatati si feliati, pentru 10 minute la foc mediu. Scurgeti intr-o strecuratoare si lasatii cateva minute cat va ocupati de dressing.
   Intr-o oala puneti la fiert cartoful impreuna cu ceapa, telina si capatana de usturoi, toate curatate, taiate si spalate. Timp de fierbere aproximativ 30 min, la foc mediu.  

   Intr-o tava de cuptor puneti cartofii stropiti cu ulei de masline adaugand untul, mixul de ierburi vegetale, sare, piper si amestecati viguros pana ce toti cartofii sunt unsi si condimentati. 
   Bagati la cuptor fara a pune apa, preincalzit la 200 grade, pentru aproximativ 35 - 40 minute, pana cand cartofii sunt rumeniti bine. Va iesi o nebunie! 
    Dupa ce au fiert legumele pentru dressing, scurgeti de apa si puneti in blender impreuna cu 1 lingura de unt. Mixati pana cand devine o crema dupa care opriti, adaugati 2 catei de usturoi zdrobiti, smantana, lingurita de otet balsamic, sare, piper si mixati din nou pana cand toate ingredientele s-au amestecat bine. Mai puteti adauga marar proaspat tocat marunt pentru a da o alta savoare.

   Sa aveti pofta!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu