sâmbătă, 22 februarie 2014

Taitei de casa si spaghete


   Din acest aluat se pot face taitei, spaghete, foi de lasagna, fettuccine, tagliatelle si multe altele. Binenteles o masina de facut paste ne usureaza  munca de a intinde foaia si de a taia aluatul in diferite feluri. Deci prima pe lista este o masina de facut paste. Si pana cand visul se va implinii va voi arata cum se fac toate aceste lucruri manual.


Pentru taitei / spaghete avem nevoie de:

  • 200g faina
  • 2 oua mari la temperatura camerei (sau 3 mai mici)
  • 1 lingura ulei de masline
  • sare
   
   Pentru spaghete raportul este cam asa: 100g faina / 1 ou / 1 persoana.  Ideal pentru 2 portii. Cu cat sunt mai multe persoane cu atat mariti cantitatile date. In cazul in care nu se incorporeaza toata faina, se mai adauga un ou si se completeaza cu faina. M-am lovit de aceasta problema din cauza unor oua mici.
   Pentru o supa sau ciorbita 200g de faina/ou este deajuns. Chiar va ramane dar nu-i problema va voi explica cum se depoziteaza.

   Se cerne faina pe masa de lucru curata sau se pune intr-un castron. Se face o gaura adanca in mijloc si se adauga uleiul, ouale si sarea.


   Cu ajutorul unei furculite se sparg ouale si se amesteca cu faina atat cat se poate.


   Se trece la treaba si cu ajutorul mainilor se framanta aluatul viguros. Acum este momentul sa va varsati nervii pe el. Cu cat il trantiti mai tare si il intindeti cu atat se inmoaie mai repede. Daca este lipicios se mai adauga putina faina. Timp de framantare, aproximativ 15 minute. Se inveleste intr-o folie alimentara si se lasa pentru 30 minute la odihnit nu neaparat la rece. Poate fi tinut si pe masa de lucru. 



   Dupa ce s-a odihnit se rupe din aluat cate o bucata(in total 6) care se intinde cu ajutorul unui sucitor. Nu se scoate din folie deoarece se intareste si va fi greu de manevrat. Pentru a usura din munca cu sucitorul, se trage putin de aluat. Trebuie sa fie subtire dar nu transparent. 
   Si binenteles aici vine partea interesanta in care se poate folosi pentru a taia foaia de aluat un cutit pentru taiat pizza:


   Sau se pudreaza cu faina, se infasoara aluatul in trei si se taie cu ajutorul unui cutit. Optiunea asta este in cazul in care doriti spaghete mai subtiri sau taitei.


Si iata spaghetele mele taiate cu acel cutit pentru pizza.


   Pentru folosirea cutitului de pizza cel mai usor este sa se lucreze pe o masa curata si uscata iar cu o mana se taie si cu cealalta mana se trage foaia pentru a se indeparta fasia de aluat si pentru a manevra lucrurile mai repede.

   Se pun in apa clocotita cu putina sare si se fierb pentru aproximativ 5 minute la foc mediu spre mare. Puteti gusta, trebuie sa fie putin tare. Conteaza foarte mult si grosimea lor. Cu cat sunt mai groase cu atat timpul de fierbere este mai mare. 



   Spaghetele se strecoara si se stropesc cu 1-2 linguri de ulei de masline iar taiteii raman la loc de cinste.

   Pentru un sos de paste care se face in foarte putin timp va recomand sa cititi: Sos de rosii pentru paste

   Depozitarea taiteilor


   Se pudreaza cu faina si se lasa la uscat pe un ziar timp de 24 de ore dupa care se scutura de faina si se depoziteaza intr-o punga de hartie. Valabilitate: 3 luni.
   Fierbera lor dureaza pana la 20-25 minute.


Colorarea spaghetelor


   Daca le doriti colorate, iata cateva idei:
   Pentru spaghete portocalii se piseaza un varf de lingurita de sofran intrun mojar, dupa care se adauga 2 linguri de apa fiarta si se lasa la infuzat pentru 3 minute dupa care se adauga o data cu ouale si uleiul in musuroiul de faina. M-am inspirat din retetele lui Mehrzad.

   Pentru spaghete rosii se adauga 1 lingurita de bulion / ou sau 100g pudra de sfecla rosie / ou. Se amesteca inainte cu oul dupa care se adauga in musuroiul de faina.

   Pentru spaghete verzi se folosesc 100g de spanac (proaspat sau congelat) / ou sau 100g pudra de spanac / ou. Trebuie spanac fiert, racit si tocat marunt sau blenduit dupa care se amesteca cu oul si se toarna in musuroiul de faina impreuna cu celelalte ingrediente. 

   Vin cu cateva poze la aceasta reteta care vor spune tot.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu